У своїй час радянські інженери подумували про електричного " Запорожця"

Нехай за історію Радянського Союзу в серійне виробництво так і не потрапив жоден електромобіль, свого часу конструктори намагалися перевести на електричну тягу майже кожну з моделей машин, що випускалися тоді. Один з подібних автомобілів продемонстрував інформаційний портал "RAW21.com".

Йдеться про всім відомого легендарного "Запорожця". У даного автомобіля було безліч модифікацій, більшість з яких так і залишилися на стадії прототипу в одному екземплярі, і в їх число входить і "Запорожець", який в рух приводив не двигун внутрішнього згоряння, а електромотор.

Робота зі створення електричного ЗАЗ-965А велася не в Москві, де спочатку придумали машину, і не в Запоріжжі, де модель встала на конвеєр і обзавелася наступними поколіннями, а в Латвії, інженерами Ризького електромашинбудівельного заводу. Якраз з архівів цієї установи в мережу потрапили фотографії "Запорожця" - електрокара. Фотографії випробувань даного прототипу були зроблені в 1974 році.

Електро-Запорожець. Фото: RAW21.com

Відносно технічних характеристик моделі мало що відомо, наприклад, невідомо, яку швидкість машині дозволяв розвинути електромотор. Відомо тільки, що акумулятори надавали дальність ходу в 130 кілометрів, що, до речі, на 30 кілометрів більше ніж у електрокара, розробленого пізніше вже на базі ЗАЗ-966, правда, це можна списати на те, що ЗАЗ-965 володів меншою вагою, ніж його продовжувач, тому він міг нести на собі більш об'ємну батарею.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що Міністерство оборони України вирішило відмовитися від радянського автопрому в армії у вигляді УАЗ і оновити парк автомобільної техніки новими машинами.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що експерти порівняли класичний український автомобіль радянського виробництва ЗАЗ — 1102" Таврія " з американською машиною, що стала свого часу вельми популярною-Ford Fiesta.

Також "Hyser" писав, що автомобільні умільці створили вельми цікавий проект: радянський легковий автомобіль "Москвич" вони перетворили на велосипед.