Історія випуску автомобілів марки "Запорожець"

1 березня 1967 року був випущений автомобіль нового покоління Заз-966В. перші в той час малолітражки стали випускати в 1960 році на Запорізькому автомобільному заводі, пише Авто центр.

У 60-их роках закордонні виробники автомобілів вирішили відійти від округлених форм до раціонально-незграбних. Радянські дизайнери цю тенденцію підхопили й в 1961 році представили нову модель автомобіля - ЗАЗ-966.

На машині глибокі виштамповки тягнулися вздовж бортів, створюючи тим самим канал для пересування повітря. Він потім надходив в спеціальні забортники, які знаходилися біля коліс.

Саме у ЗАЗ - 966 ці "кишені" були сильно помітні, за що автомобіль і отримав прізвисько - "Вухатий".

Перший серійний автомобіль Заз-966в позначався як "тимчасовий". Конструктори встановлювали на нього мотор МеМЗ-966В, який був і на попередній версії ЗАЗ-965А. Обсяг мотора становив 887 см куб.

При цьому, ступінь стиснення в машині зросла до 7,2, що дало можливість збільшити потужність з 27 до 30 л. с.

При цьому, був встановлений новий карбюратор К-125, а також інерційно-масляний очисник повітря.

Двигун на цю модель автомобіля був встановлений тимчасово, тому через рік вийшла нова модель ЗАЗ-966 без позначення"В".

Однак, тривав і випуск першої моделі ЗАЗ-966в, яка обходилася набагато дешевше. Її продовжували випускати до 1973 року.

За підрахунками, всього було випущено 275 тисяч автомобілів сімейства ЗАЗ-966.

До слова, у 2020 році з нагоди 60-річчя випуску першого легкового автомобіля в музеї техніки "Фаетон" пройшов автопробіг раритетних автомобілів.

Раніше портал Hyser повідомляв, що у Європі визначилися з кращою бюджетною моделлю автомобіля за 2021 рік. Переміг японський автомобіль марки Toyota Yaris. В Україні за нього просять приблизно 22,5 тисячі доларів.

Також ми писали, що на Запорізькому автомобільному заводі крім автомобілів марки Lada почалася збірка і машини Renault Arkana. ЗАЗ вже показав лімітовану новинку, як вона виглядає.

Нагадуємо, що У мережі з'явилися фото гібрида "Запорожця" і УАЗа. В результаті вийшов незвичайний і рідкісний позашляховик з високою прохідністю.