Сєвєродонецька авторембаза стала відома ще в 60-х роках завдяки мікроавтобусу "Старт".

Всім він нам знайомий з фільму "Кавказька полонянка", пише Instagram-спільнота "antiqcar".

Саме тоді юний і перспективний інженер з Луганської області та автомобільний ентузіаст Н. Парафенко побудував автомобіль власного дизайну зі склопластиковим кузовом.

Автомобіль

У Радянському Союзі швидко дізналися про це авто, а автора саморобного автомобілю нагородили медаллю всесоюзної виставки науково-технічної творчості молоді СРСР в Москві.

Автомобіль

Автомобіль був випущений в експериментальній серії. Його кузов виконаний зі склопластику, аналогічно автобусу"СТАРТ". Спеціальну матрицю, всередині якої кузов виклеювався за один технологічний прийом зробили на СПО склопластик в Сєвєродонецьку.

Новий кузов проходив цикл випробувань, зі стандартним двигуном Волги ГАЗ 21 автомобіль розганявся до 155 км/год і був зареєстрований в ДАІ під ім'ям "Іскра".

Автомобіль

Інженер на створеному авто об'їздив весь Радянський Союз, він брав участь в автомобільних пробігах, в союзних змаганнях в класі "Волг" і "Москвичів", а також був відзначений редакцією журналу "Техніка молоді".

Автомобіль

За 35 років служби своєму господареві автомобіль проїхав понад 800 тисяч кілометрів. Через роки" Іскру" законсервували і в даний час вона знаходиться стані, що вимагає ремонту. Автомобіль зберігся в оригінальному стані і стоїть на обліку в Московській області.

Автомобіль

Раніше Hyser писав про те, що у гаражі у Діда знайшли український джип часів СРСР майже без пробігу.

Також Hyser повідомляв, як виглядає електровнедорожник ЗАЗ-965, яких в СРСР були одиниці.

Нагадаємо, що на звалищі в Дубаї знайшли рідкісний КамАЗ.