8 лютого стало відомо, що з репертуару московського театру "Сучасник" прибрали останню виставу, в якій грає народна артистка Росії Лія Ахеджакова. Таким чином, 84-річна російська актриса більше не виходитиме на сцену, якій віддала майже півстоліття. Керівництво театру ухвалило таке рішення через політичні висловлювання Ахеджакової.

Так, директор театру Юрій Кравець заявив, що прибрати виставу йому рекомендували у департаменті культури мерії Москви, яка є засновником "Сучасника".

"Наказ є. Мене попередив директор, що мене більше в репертуарі не буде на вимогу розгніваних якихось людей, які пишуть йому листи, і департамент культури підтвердив, щоб мене прибрали з репертуару театру. Сиджу та плачу. Я все розумію, знаю, хто це пише, хто це організовує, але зробити нічого не можна”, – заявила артистка.

Зазначимо, що відома польська актриса Барбара Брильська однією з перших підтримала Лію Ахеджакову, яку почали "цькувати" в РФ через її слова проти повномасштабної війни. Зірка фільму "Іронія долі" назвала росіян "проклятим народом".

Крім того, Ахеджакову у цій ситуації підтримали також Олег Басилашвілі, Андрій Бурковський, Олександр Молочніков. Усі вони вважають таке рішення "перебором". Підтримати Лію вирішила й Олена Хмельницька. Вона сказала колегі, що з театру її можуть звільнити, але із сердець глядачів – ніколи!

"Я правда не розумію! А в "Сучаснику" є хто живий? Ау! Ви чого? Вам ок і норм? Молодь!" — звернулася Хмельницька до директора театру.

Сама ж Лія Ахеджакова не приховує свого розладу, адже робота у театрі була її сенсом життя. Проте влаштовувати страйки та залишати Росію вона не збирається, незважаючи на весь конфлікт.

Зазначимо, що Лія Ахеджакова неодноразово виступала проти нападу РФ на Україну. Так, наприклад, 30 січня 2022 року вона підписала листа "Аби не було війни!", в якому висловилася проти нападу РФ. А вже у березні актриса заявила, що не простить Росії нападу на Україну.

Не можна сказати, що позиція Ахеджакової чітко сформувалася лише з початком російського вторгнення в Україну. Так, навесні 2015 року Лія Ахеджакова заявляла, що після анексії Криму та бойових дій на Донбасі більше не можна говорити, що українці та росіяни – братні народи, а влітку 2016-го актриса повідомила, що вона відмовляється виступати в анексованому Росією Криму.

Читайте також:

Грузинська "гостина": росіяни зіткнулися з нападками в Тбілісі. Це треба бачити

Щось намічається: Лукашенко "перетасував" військове командування. Час закінчується

Загинув через два дні: Леся Нікітюк розповіла про трагічну пропозицію руки та серця. Ховали хлопця у Житомирі.