Сьогодні, 22 січня 2023 року, Росія попрощалася з легендарним режисером і сценаристом Миколою Досталем.

Так, церемонія прощання відбулася у Москві у Центральній клінічній лікарні. У центрі ритуального залу встановили труну, навколо шанувальники розклали оберемки троянд, багато з яких були рожевими, на вході до зали – портрет Миколи Миколайовича.

Пресі прохід до зали був заборонений. Тих, хто прийшов з камерами, просили прибрати апаратуру. Після церемонії прощання траурна процесія вирушила до храму ікони Божої Матері "Знамення" у Кунцеві, де відбулося відспівування народного артиста РФ.

Відомо, що Микола Досталь помер 18 січня, близько 18 години 10 хвилин, повідомляли раніше у Союзі кінематографістів Росії. Причиною смерті народного артиста РФ Миколи Досталя, за попередніми даними, став рак передміхурової залози.

Навіть Президент Росії Володимир Путін висловив співчуття близьким та рідним режисера Миколи Досталя у зв'язку з його відходом.

Телеграму глави держави було опубліковано на сайті Кремля.

Як зазначив Путін, Досталь був талановитим режисером, сценаристом, актором, а також яскравим представником вітчизняної кіноспільноти. Він пройшов великий шлях, залишивши багату творчу спадщину, додав Путін.

Російський лідер зазначив, що пам'ять про Достала назавжди "збережеться в серцях тих, хто знав цю чудову людину".

Микола Миколайович Досталь народився 21 травня 1946 року у Москві сім'ї режисера Миколи Володимировича Досталя та іранки Джахантаб Сарафі.

За свою кар'єру він зняв такі фільми: "Дрібний біс", "Людина з акордеоном", "Маленький гігант великого сексу", "Монах і біс" та інші. А також кілька найпопулярніших серіалів. Серед найпопулярніших "Громадянин начальник", "Штрафбат" та "Розкол".

З ним співпрацювала велика кількість знаменитих акторів.

Популярність у РФ і за кордоном режисеру принесла картина "Хмара-рай" (1991), удостоєна безлічі національних та міжнародних призів, серед яких "Срібний леопард" Міжнародного кінофестивалю (МКФ) у Локарно (Швейцарія) та приз національного кінофестивалю.

2008 року Микола Досталь був удостоєний звання Народний артист Росії. Також він мав почесне звання "Заслужений діяч мистецтв РФ".

Микола Досталь був членом Спілки кінематографістів РФ, Національної академії кінематографічних мистецтв та наук Росії, Російської академії кінематографічних мистецтв.

Читайте також:

Дочекатися кінця літа: американський генерал розповів, коли ЗСУ звільнять Крим

"Ніхто не сховається": Маломуж розповів про ракети, які дістануться до Москви та до Уралу

Сюрприз для Путіна та його військ: міністр оборони Рєзніков розповів про таємні озброєння. Їх навіть не називають