З'явилася дуже тривожна інформація щодо бойових дронів російських окупантів. Останній тиждень вересня у соціальних мережах активно обговорюють суперечливі дані.
Хтось каже, що українська армія "засинає" окупантів FPV-дронами, а хтось заявляє протилежне, мовляв, у росіян у цьому плані - все набагато краще.

Про це у мережі X написав український військовий Євген Строкань.

Російський FVP-дрон, який вдалося виявити цілим, фото: Telegram

За словами військового, в окупантів із безпілотниками все добре, і що їх FPV нас засипають горою. У цьому плані ми дуже відстаємо від них.

Російський FVP-дрон, який вдалося виявити цілим, фото: Telegram

"Нещодавно на одну з наших позицій прилетіла одна з п*дарських FPV-камікадзе і не розірвалася, що дозволило її дослідити. Підбір комплектуючих дуже непоганий, ми багато в чому користуємося тим же залізом, але є суттєві відмінності", - розповів Строкань.

Також український військовий поділився інформацією зі свого аналізу, також показав фотографії дрону.

Ось на що необхідно звернути увагу, на думку українських захисників:
1. Рама була посилена окремими вуглецевими паличками, що дивно, тому що насправді вона витримала б, але можливо це спосіб боротьби з вібраціями.
2. Коптер серійний із серійним номером. Складання на швидку руку, але бабла він коштує більше за більшість наших FPV. Хоча вартість 500 доларів для державних військових бюджетів - це взагалі ніщо.
3. Коптер називається "владний татарський" (кринжатина) з проекту "судний день". Москалі його піарять сильно, але варто зауважити, що він зібраний із приватних коштів і зібрали їх аж 12 тисяч, що не жарти.

Російський FVP-дрон, який вдалося виявити цілим, фото: Telegram

4. Дослідивши зміни можна сказати, що йому занизили всі показники, щоб зробити його простіше керувати російським ванькой. Може й правильно, тому що на війні потрібна простота застосування коштів. Тобто цей коптер не такий різкий і як для любителів. Тобто для прикладу по осях він крутиться лише 100 градусів/секунду. Це повільно. Взагалі мені здається, що нам теж треба подумати над подібною схемою застосування ФПС.
5. Боєприпас явно робився російською ванькою прямий у окопі. Тому що це була пластикова трубка набита пластидом і зовні на скотч приліплені сталеві кульки від підшипника загальною масою десь 2 кг. Ініціювалася вся ця справа детонатором від РГО. Тобто пожертвували ймовірністю спрацьовування для простоти зведення боєприпасу. Там просто витягнув кільце і пташка полетіла, а коли вдарилася щось - бадабум.

Але проблема в тому, що коли таке потрапляє у сітку – відбувається неспрацьовування. Тому дуже наполягаю на накриванні всього можливого сітками. Ось вам якраз результат як воно рятує життя.
За словами українського військового, ефективність показали звичайні маскувальні мережі, але також Євген рекомендує вішати рибальські сітки з великим осередком, щоб фпв її навіть не побачив і просто повис у ній. Завішувати ними треба і зверху, і з обох боків.

Ще один висновок - дронів треба більше

"Наприклад, у мене фпв теж є, але їх мало, тому ми їх заощаджуємо до можливого настання москалів. Хоча вже можна було багато разів відпрацювати ефективно за плановими цілями, але не можемо собі дозволити таку розкіш. Тому донатити рекомендую саме на дрони. І що більш важливо, треба створювати соціальний запит на виробництво якісних фпс камікадзе державою в дуже значних кількостях", - додав військовий.

Публікація Євгена Строканя, скріншот: X