Міністру екології Руслану Стрільцю пророкували кримінальну справу щодо масового крадіжки земель природно-заповідного фонду (ПЗФ) Дніпропетровщини, пише портал Акценти .

Українська-природоохоронна група – UNCG заявила до прокуратури про незаконну передачу у приватну власність територій у заказниках "Урочище Пріорільське", "Чаплино-Васильківський” та інших.

З 2015 по 2019 рік Руслан Стрілець очолював департамент екології та природних ресурсів Дніпропетровської ОДА. За цей час область, за даними екологів, втратила третину ПЗФ. Більшість вкраденої землі вже передано в оренду аграріям та розорано.

Стрілець не оформив на землі природно-заповідного фонду документи, що встановлюють право, і більше 95% об'єктів ПЗФ Дніпропетровської області не мають затверджених кордонів згідно з проектами землеустрою. Чим і користуються шахраї. У схемі обласне управління екології, працівники Держгеокадастру, місцеві чиновники.

За Стрільця-міністра ПЗФ вже в національному масштабі перетворився на постачальника нелегальних дров. Стрілець до останнього затягував затвердження лімітів на використання природних ресурсів, блокуючи передачу дров ЗСУ та периферійним громадам, які не мають газу. Проте половина перекупників з OLX тепер продає дрова ПЗФ. Київський регіон заставлено вантажівками із нелегальними дровами з Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

ПЗФ для міністра ще й – торгівля посадами. Затриманий колись на хабарі директор Карпатського біосферного заповідника Микола Рибак при Стрільці відновився та активно узгоджує з Русланом передачу рибників приватній компанії.

Європейцям Стрілець «втюхує» затаскану ідею створення Державного агентства заповідної справи. Вся її суть – набрати апарат та монополізувати фінансування ПЗФ, зачистивши останніх фахівців, які чинили опір знищенню заповідників.