Співзасновник Українського інституту майбутнього, політичний експерт Юрій Романенко розповів про проблеми з постачанням та блокуванням постачання українського зерна. Більше того – експерт розповів, як можна було вирішити це питання, передає Politeka .

"Коли наші зернотрейдери "залізли" на польський ринок і почали там збивати ціни на зерно, це призвело до того, що поляки почали блокувати доступ українського зерна на польський ринок, хоча експорт через польську територію вони не зупиняли.

В результаті наші замість того, щоб спробувати домовитися і сказати: давайте, умовно кажучи, зробимо в рамках тримор'я величезний зерновий ОПЕК [прим. ред - Організація 13 країн — експортерів нафти], до якої входили б країни з центрально-східної Європи: Польща, Румунія, Україна, які могли б узгоджено грати на світовому ринку. Україна з такою ініціативою мала б прийти до поляків та румунів", - розповів Романенко у своєму youtube-каналі.

Крім того, додав експерт, навколо цієї ініціативи вишикувалася б інфраструктура, яка б дозволила нашій країні зайти на світовий ринок.

"І довкола цього вибудовувати всю інфраструктуру. Нехай була б для цього створена біржова біржа десь у Гданську, для того, щоб країни свою продукцію "вкидали" узгоджено. І тоді наші трейдери, які приїжджають до Польщі і за копійки "скидають" це зерно, тому що їм потрібно швидше це зробити, доки не перекрито кордон і тоді ці країни стали б серйозним гравцем на світовому ринку продовольства, точно так, як країни ОПЕК формують глобальні ціни на нафту та енергоресурси, погоджуючи свою політику", - резюмував Юрій Романенко .

Читайте також:

Добре тим, хто має родичів у селі: в Україні різко подорожчають яйця. До чого готуватися

Коли немає часу, але хочеться чогось смачненького: рецепт швидкого пирога на кефірі з сосисками та сиром

Прямо в "черево": з'явилося фото російського бойового корабля на подушці після удару морського дрона