На Запорізькій АЕС абсолютно вийшла з ладу очисна система продувної води парогенераторів в одному з енергоблоків. Це сталося з вини російського "начальника зміни" хімічного цеху.

Про це заявив український енергетик Віктор Куртєв , який бере активну участь у розробці заходів реагування на всі види загроз на ЗАЕС, а також має зв'язок із персоналом на станції.

Він описав причину катастрофи на ЗАЕС, яку намагалися виправити, але все спричинило ще більшу загрозу. За словами експерта, дії персоналу порушують усі санітарні норми та правила, встановлені для експлуатації атомних станцій.

"На питання українського персоналу, чому енергоблок №6 не переводиться у стан холодної зупинки, а енергоблок №4 у стан гарячого, російські "фахівці" пояснюють, що це "вимога Москви", - додав він.

Куртев вважає, що реакція Росії, тобто її бездіяльність, може говорити про нову причину для ядерного шантажу України, а значить і для всього світу.

"При цьому росіяни намагатимуться досягти максимального інформаційного ефекту, щоб стримувати дії української армії на південному напрямку, апелюючи до МАГАТЕ з приводу "загрози ядерної катастрофи". Аналогічні аргументи будуть використовуватися для пояснення присутності російських "фахівців" та їх кураторів - начебто для ліквідації" катастрофи", - попередив енергетик.

На його думку, на ЗАЕС продовжують грубо порушувати радіаційну та ядерну безпеку, при цьому про реальні події не повідомляють Державну інспекцію ядерного регулювання України (ДІАРА), НАЕК "Енергоатом", МАГАТЕ.

"Дивує відсутність реакції на такі дії інспекторів МАГАТЕ, які начебто "зачаровані" росіянами і не бачать і не розуміють масштабів порушень. Вони рибалять у ставку охолоджувачі (до якого, власне, зливається радіоактивна вода) у компанії Юрія Черничука – колаборанта, якого окупаційні влада призначила "генеральним директором Запорізької АЕС", тобто інспекторів МАГАТЕ у прямому розумінні використовують як інформаційну "димову завісу" для приховування порушень і створення "алібі" для росіян", - зазначив він.