Це сталося під час розгляду «Звернення до парламентів та урядів іноземних держав, міжнародних організацій та їх парламентських асамблей щодо намірів Росії провести незаконні вибори на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України».

На його думку, не може йтися ні про яку демократію чи про вільні референдуми чи вибори на окупованих землях, де панує насильство і беззаконня. Тому зрозуміло, що світова спільнота їх не визнає, бо ці території окуповані, і це є прямим порушенням усіх норм міжнародного права.

«На цих територіях Росія намагається створити видимість правового режиму та пограти у вибори. Однак ми розуміємо, що всі так звані кандидати там – це терористи, які щодня катують та вбивають українців», – заявив народний депутат.

Також він зазначив, що ухвалення Верховною Радою Звернення до парламентів та урядів іноземних держав, міжнародних організацій та їх парламентських асамблей щодо намірів Росії провести незаконні вибори на тимчасово окупованих територіях України є важливим кроком. Це дає підстави для того, щоб світове суспільство не визнало ці вибори та засудило їх.

«Дуже символічно, що коли восени 2022 року в Херсоні відбувся так званий «референдум про самовизначення», організований у Росії, то вже через 2 місяці місто було звільнено ЗСУ. Переконаний, що і після цих виборів усі наші території будуть деокуповані Збройними силами України», - наголосив Арсеній Пушкаренко.

У згаданому Зверненні Верховної Ради містяться заклики, наприклад:

  • ігнорувати можливі звернення Російської Федерації щодо направлення спостерігачів для забезпечення так званих виборів місцевих органів влади на тимчасово окупованих частинах території України;
  • не визнавати легітимність жодного виборного органу Російської Федерації, вибори до якого відбуватимуться на тимчасово окупованих частинах території України;
  • Не допускати участі делегацій таких органів влади Російської Федерації всіх рівнів у роботі міжнародних організацій та його парламентських структур.