Минулого тижня Естонський Парламент ухвалив важливу резолюцію на підтримку створення Міжнародного спеціального трибуналу під егідою ООН, який розслідуватиме злочин агресії Росії проти України.

На думку заступника голови парламентського Комітету із зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсенія Пушкаренко, це «потужний політичний крок та сигнал для інших країн у вирішенні цього питання». Про це нардеп зазначив в ефірі телемарафону "Єдині новини" під час прямого включення з Таллінна.

Арсеній Пушкаренко та Міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна

«Естонія вважає одним зі своїх зовнішньополітичних пріоритетів у підтримці України якраз зусилля щодо формування коаліції держав для створення Міжнародного спеціального трибуналу під егідою ООН. При цьому трек із створення спеціального трибуналу дуже складне питання. Але сьогодні є 37 держав у Core Group, які вже працюють над механізмами та повноваженнями Міжнародного спеціального трибуналу. Від України цю надважливу роботу керує голова Офісу Президента України Андрій Єрмак, а координує Посол із особливих доручень МЗС України Антон Кориневич», - зазначив Арсеній Пушкаренко.

Також політик відзначив як важливий прецедент ухвалення урядом Естонії принципів використання російських активів, заарештованих у цій країні.

"У контексті рішення Ради Європи в Рейк'явіку про створення Міжнародного реєстру збитків, завданих російською агресією Україні, і майбутніх рішень Міжнародного спеціального трибуналу, згідно з якими росія повинна буде платити репарації, цей крок Естонського Уряду набуває особливого значення", - підсумував Арсеній Пушкаренко.