Наприкінці минулого тижня український парламент схвалив Постанову «Про звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, парламентів та урядів її держав-членів, міжнародних організацій та їх парламентських асамблей у зв'язку з черговим актом тероризму Російської Федерації – підривом Каховської гідроелектростанції імені П.С. Непорожнього».

За інформацією заступника голови Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентських зв'язків Арсенія Пушкаренко, котрий представляв Постанову з парламентської трибуни, документ пройшов через ґрунтовне обговорення на Комітеті за участю депутатів-членів Комітету з різних фракцій, а також депутатів з інших Комітетів. І за підсумками дискусії було рекомендовано до ухвалення Верховною Радою саме з техніко-юридичними правками та пропозиціями Комітету. На думку О.Пушаренка, звернення Верховної Ради повністю базується на міжнародних документах.

«Це черговий злочин Російської Федерації є актом тероризму, екоциду та військовим злочином відповідно до Женевської конвенції 1949 року, Додатковим протоколом до неї 1977 року, а також порушенням Конвенції про заборону військового чи будь-якого іншого ворожого застосування засобів впливу на природне середовище 197 , – наголосив він.

У своєму виступі з парламентської трибуни політик наголосив, що і Президент України, і урядовці, і народні депутати неодноразово на різних міжнародних майданчиках попереджали про можливість такого терористичного акту. Адже Каховська ГЕС була замінована РФ із самого початку окупації, тобто понад рік тому. І, на жаль, росія його здійснила, що спричинило величезну техногенну катастрофу.

«Це найбільший терористичний акт Росії із початку широкомасштабного вторгнення. Ми ще повністю не знаємо наслідків, але масштаби трагедії надзвичайні: десятки тисяч людей позбавлені житла та потребують евакуації, завдано незворотної шкоди природному середовищу, втрачено природні ресурси та цілі екосистеми», — зазначив народний депутат.

Також він зауважив, що Росія висадила в повітря не просто Каховську ГЕС, а залишки старого і недієздатного світового порядку. У зоні ризику знаходиться не окрема територія України, а ООН та взагалі вся система світової безпеки! Як справедливо зауважив Президент Володимир Зеленський, повна та справедлива відповідальність російських терористів та самої держави-терориста – це обов'язкова передумова того, що у світі більше не буде повторень такого зла.