Український гідрометцентр не в змозі надати своєчасний і правдивий прогноз погоди

Про те як змінити сформований стан справ, і передбачувані нововведення в роботі метеорологів, під час проведення засідання Кабміну України, розповів глава МВС Арсен Аваков.

Проєкт модернізації системи моніторингу Укргідрометцентру буде розроблятися спільно з американською компанією "Baron", яка вже висунула претензії до набору інструментів українських синоптиків, і розбіжності технічних завдань з можливостями. Зокрема, в України відсутня мережа метеорадарів, а обмежені обчислювальні можливості комп'ютерної техніки не дозволяють складати прогнози в необхідні часові інтервали.

Також територія України недостатньо щільно покрита спостережними станціями, і не має інструментів для активного впливу на навколишнє середовище. Крім того, більшість процесів не автоматизовано, і проходить на 99 відсотків повільніше, ніж потрібно. До того ж в Укргідрометцентру відсутня система масового оповіщення громадян через мобільні мережі, в тому випадку якщо можливий глобальний катаклізм або критична зміна в погодних умовах.

Арсен Аваков запропонував екстрено модернізувати всі служби Укргідрометцентру, і одночасно привести ДСНС України до сучасних вимог, що збігаються зі стандартами, прийнятими в НАТО і Європейському Союзі. МВС, спільно з Міністерством фінансів і ДСНС приступили до розробки інвестиційного проєкту, що передбачає розширення мережі метеорологічних радарів з одного дієвого на цей час в Київській області, до ще 13 по всій Україні.

Нова система моніторингу. Фото: скріншот YouTube-відео.
Нова система моніторингу. Фото: скріншот YouTube-відео.

У тому випадку, якщо державного бюджету не вистачить на реалізацію цього сценарію, Аваков пропонує залучити іноземні банки, які, можливо дадуть кредит. Таке вкладення коштів, глава МВС виправдовує тим, що попереднє оповіщення про погодні умови, зможе вплинути на вибір агрокультур і врожайність, чим принесе додаткові надходження до бюджету держави.

Збитки від неврожаю. Фото: скріншот YouTube-відео.
Збитки від неврожаю. Фото: скріншот YouTube-відео.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, що у Мінсоцполітики пообіцяли збільшити пенсії в 2 рази.

Також раніше "Hyser" повідомляв про те, в які дні курсуватимуть пасажирські поїзди в "Червону" карантинну зону.

А до цього "Hyser" розповідав про те, що попри закладену в тарифи на розподіл газу вартість систем обліку, українці все одно змушені встановлювати лічильники на кошти з власної кишені.