В останні кілька місяців українська влада активізувала свою діяльність в плані введення санкцій. Минулого тижня в санкційний список Президента Зеленського потрапили ще вісім осіб, у тому числі народний депутат України, голова політради партії «опозиційна платформа – за життя» Віктор Медведчук і його дружина Оксана Марченко, нібито за фінансування тероризму. Але світовій спільноті донині до кінця не ясно, наскільки законні дії офіційного Києва і які реальні цілі Володимира Зеленського. Про це йдеться в стаття наукового співробітника Центру східноєвропейських досліджень (CEES) в Університеті Цюріха Марії Шагіної, опублікованій на незалежному американському форумі Wilson Center.

"Останні рішення знаменують собою помітний відхід від колишнього курсу Києва і привертають більш пильну увагу світової громадськості до політики країни в цьому відношенні. Зокрема, до цілей, обґрунтування та структури, які мають вирішальне значення для оцінки доцільності та законності, вжитих Україною заходів», – йдеться в матеріалі.

Автор статті уточнює, що санкції вважаються винятковим інструментом, який можна використовувати тільки в крайньому випадку. А якщо їх застосовують в якості основного інструменту, то це підриває авторитет держави.

«У разі санкцій проти опозиційних телеканалів складно визначити основну мету і правові підстави для їх введення. Плутані повідомлення української влади і відсутність доказової бази кидають тінь на прозорість дій уряду», – підкреслює Шагіна.

Також, на її думку, подібні заходи Україна вже намагалася застосовувати в 2017 році, заборонивши публічний доступ до російських соціальних мереж, пошукових систем і новин. Але вони виявилися неефективними.

"Питання" чому саме зараз " і "чому саме ці цілі" залишаються без відповіді, але, схоже, Україна намагається отримати вигоду, діючи на догоду США. У грудні Вашингтон додав китайські компанії до свого списку кінцевого використання у військовій сфері і наклав санкції на пов'язаних з Кремлем українських чиновників за втручання у вибори. Після цих дій Штатів Київ вирішив, що може вільно вирішувати свої внутрішні проблеми, уникаючи при цьому серйозної міжнародної критики», – йдеться в статті.

На закінчення Шагіна зазначає, що політики, які потрапили під санкції Зеленського, вже можуть подати позов проти уряду України до Європейського суду з прав людини, щоб захистити свої права на належну правову процедуру і свободу слова. І якщо український уряд програє справу, це серйозно підірве повагу до самої держави, а також до санкцій, як до серйозного політичного інструменту.

Нагадаємо, народний депутат України, голова політради партії "опозиційна платформа - за життя" Віктор Медведчук заявити, що незаконне введення санкцій по відношенню до опозиційних телеканалів і політиків є свавіллям влади, а всі спроби обґрунтувати це рішення Законом України «Про санкції» неспроможні.