У п'ятницю, 19 лютого, відбувся брифінг Ради національної безпеки та оборони, на якому розглядалося питання про загострення ситуації на Сході України.

Секретар РНБО Олексій Данилов заявив, що тепер українські військові мають повне право відкривати вогонь у відповідь на провокації бойовиків, пише Телеграм-канал "Резидент".

Але все ж велика частина питань, які були розглянуті на засіданні, засекречені. Вони не будуть відомі громадськості.

Що стосується відповіді на вогонь противника, то Данилов підкреслив, що кожне рішення буде прийматися по ситуації, але кожен командир повинен, в першу чергу, думати про безпеку своїх підлеглих і приймати рішення в межах своєї компетенції. Тому він вирішуватиме, чи відкривати вогонь у відповідь на обстріли з боку ворога. Якщо ситуація буде дозволяти, то рішення про відкриття вогню буде прийматися миттєво.

"Українським військовим дозволили офіційно відкривати вогонь у відповідь, а на лінію зіткнення повернуть снайперів.

На вчорашньому засіданні РНБО було прийнято рішення про підготовку мобілізації та перекидання важкого озброєння.

Де-факто перемир'я не діє два останні тижні", - пише канал.

Нагадаємо, що буквально днем раніше українські військові розповіли, що на Донбасі проросійські терористи продовжують обстрілювати позиції ЗСУ, не дотримуючись раніше прийнятого рішення про перемир'я.

Бойовики вели вогонь у бік українських позицій з мінометів 82-го калібру та станкових протитанкових гранатометів неподалік Новомихайлівки. Автоматичні станкові та протитанкові гранатомети були застосовані в районі населеного пункту Славне.

Біля Південного окупанти били з ручних протитанкових гранатометів і великокаліберних кулеметів. А неподалік шумів бойовики стріляли з автоматичних станкових гранатометів, великокаліберних кулеметів і снайперської зброї.

Раніше Hyser писав про те, що проросійські війська на Донбасі посилюють свою бойову готовність.

Також Hyser повідомляв, що Кравчук зробив різку заяву щодо Донбасу.

Нагадаємо, що у ТКГ пояснили, в якому випадку підуть на компроміс з Російською Федерацією.