Вересень - місяць, якому притаманне загальне зниження температури, послаблення грозової діяльності та поступова перебудова синоптичних процесів. От тільки у 2024 році, за прогнозом синоптиків, у низці областей протягом майже усього вересня триватиме ще літо.

Такий прогноз озвучив відомий український метеоролог Ігор Кібальчич.

За його словами, цього року вересень в Україні буде дуже теплим, особливо перша його половина. І лише у третій декаді місяця очікується похолодання до середньої багаторічної норми.

"У нинішньому році атмосферні умови над Європою складаються таким чином, що у першій половині вересня характер погоди в нашій країні очікується по-справжньому літнім", - каже Кібальчич.

Він пояснив, що на більшу частину території України продовжить впливати малорухома область високого тиску, яка вже тривалий час простежується над Верхньою та Середньою Волгою. Збережуться також стійкі вітри східного та південно-східного напрямку, транспортуючи до нас суху та спекотну середньоазіатську повітряну масу.

"Такі умови призведуть до аномально теплої, сонячної та сухої погоди принаймні до середини вересня", - попереджає експерт з погоди.

Що стосується середньомісячної температури, то метеоролог переконаний, що на переважній частині України передбачається тепло в межах +15…+20 °С, а у Карпатах +13…+14 °С. І це приблизно на 1,5-2 °С вище за кліматичну норму.

Ще б пак, зазвичай середньомісячна температура повітря на території України у вересні становила +13…+17 °С, а у південній частині місцями +18…+20 °С.

Щоправда, під час досліджень спостерігались і неймовірні рекорди;

  • спека в окремі роки сягали +33,0…+33,8 °С;
  • абсолютний мінімум вересня становить -1...-8 °С. Щоправда заморозки у повітрі у вересні відзначаються не раніше другої декади місяця.

А от після 13-16 вересня 2024 року можливий розвиток висотної улоговини над Північною та Центральною Європою та поступове її зміщення на схід. На тлі таких змін температура повітря в Україні відчутно знизиться і наблизиться до середньої багаторічної норми.

У процесі похолодання зросте ймовірність опадів, однак у більшості областей їхня кількість виявиться недостатньою. Прогнозована кількість опадів за місяць становитиме в межах 25 – 65 мм, в Карпатах 90 – 120 мм, що на 10 – 30% нижче за норму

За його прогнозом, опади в цей період можливі в південній частині України, а похолодання прийде в третій декаді місяця.

Нагадаємо, що у 2024 році в Північній півкулі фіксуються рекордно високі температури.

Читайте також:

Пенсії у вересні не буде: кого позбавлять головних виплат

Від платежів ноги підкосить: народ попередили щодо комуналки

Водіям приготували неприємний "сюрприз": удар по гаманцю чекає на всіх, хто має авто