Мало хто знає, що шишки хвойних дерев є відмінним матеріалом для садово-городніх потреб.

Допомогти рослинам краще рости та розвиватися можна за допомогою шишок сосни. Вони мають кілька функцій в саду та на городі.

По-перше, шишки можна використовувати як мульчу на квітнику або городі.

Дійсно, шишки красиві і довговічні. Завдяки смолам та ефірним маслам вони розкладаються дуже повільно, після дощу швидко висихають, зберігають декоративні властивості протягом кількох сезонів. Фітонциди хвойних стримують розвиток патогенної мікрофлори, завдяки чому мульча не пліснявіє і не гниє навіть у дощове літо.

Ось і виходить, що влітку шишки відмінно захищають землю від сонячних променів, а взимку є додатковим шаром для того, щоб рослини не замерзли. Крім того, завдяки шишкам ґрунт краще зберігає вологу.

Важливо!

  • Для мульчування плодових дерев та ягідних кущів найкраще підходять шишки сосни.
  • Ялинові шишки для мульчування не підходять - у них люблять селитися мурахи.

Крім того, досвідчені садівники використовують шишки для того, щоб розпушувати компост. Однак, якщо використовувати їх саме для цієї мети, потрібно пам'ятати, що шишки розкладаються досить повільно.

Фахівці також радять використовувати шишки для того, щоб уберегти територію від таких шкідників, як равлики. Так, якщо засипати поверхню грунту шишками (товщина шару не менше 5 см), то будь-які шкідники, а не тільки равлики, обходитимуть це місце. Все через неприємний для них смолистий запах.

Важливо!

  • Під час збирання шишок та хвої у лісі необхідно звертати увагу на стан дерев. Якщо на них є очевидні ознаки грибних захворювань, варто пошукати інше місце для збору органіки.
  • Соснові та ялинові шишки можуть нести на собі суперечки грибних хвороб хвойних: іржі, звичайного або снігового шюте, альтернаріозу, сірої плісняви ​​та ін. Ці захворювання становлять небезпеку не тільки для хвойних.

Читайте також:

Як правильно підготувати яблуню до зими, щоб у наступному році плоди були з великим кулаком.

Листя вишні пожовкло, але ще не жовтень: терміново рятуйте дерево, це кокомікоз

Підготуйте свій сад та дерева до холодів: обов'язково зробіть це після збирання врожаю – наступний рік дасть утричі більше