В народі кажуть, що поганий сусід гірший за пожежу, повінь і навіть пошесть.

І справді, 24 лютого 2022 року один підступний сусід прийшов у будинки українців з війною, назвавши це визволенням. Зараз же інший звинуватив Україну безпідставно в обстрілі Білорусі й наказав "взяти під приціл" столиці противників.

Так, на сьогоднішній день за тим, що відбувається на території Білорусі активно стежать підрозділи розвідки, міністерства оборони і Держприкордонслужби для того, щоб розуміти, наскільки ситуація змінюється, наскільки вона може бути загрозливою для України.

Ще б пак, Білорусь під виглядом навчань стягує війська до кордону з Україною. Більше того, також там фіксують найманців колишньої "Приватної військової компанії Вагнера".

Не дивно, що можливий наступ російських військ разом з білоруськими союзниками на півночі став однією з головних тем обговорень українських військових та експертів.

Своє бачення щодо дій на українсько-білоруському кордоні висловив і старший радник Центру стратегічних та міжнародних досліджень та заступник голови правління Інституту досліджень зовнішньої політики Дов Закхейм, передає The Hill.

На думку експерта, Білорусь просто "прибрязкає шаблею" і все. Що ж стосується стягування військ Мінськом, то це має лише налякати українців, особливо за нинішніх умов, коли Сили оборони розосереджені та втрачають позиції на сході.

За його словами, те, що президент Білорусі Олександр Лукашенко стягує війська до кордону з Україною ще не означає, що він має намір вдиратися - це "скоріше для відволікання уваги, ніж передумова для реальної загрози".

А якщо це станеться, всі військові об’єкти в Білорусі стануть законними цілями для ударів Сил оборони.

"Тим не менш, Україна має й інші засоби, зокрема ракети та безпілотники, за допомогою яких вона може вражати цілі в Білорусі, включаючи російські цілі. За даними МЗС України, це зміниться у разі вступу Білорусі у війну. Як йдеться в заяві міністерства, "усі скупчення військ, військові об’єкти та шляхи постачання в Білорусі стануть законними цілями для Збройних сил України", — каже аналітик.

Читайте також:

Такого ніхто не очікував: Лукашенко розповів про хитрий план – воювати на боці України

Це вже повний крах Росії: скільки у Путіна залишилося літаків для ударів по Україні

Тепер Путіна проклинатимуть по всій країні: у Росії повністю перестав працювати Youtube - росіяни завили