26 серпня вранці РФ здійснила чергову ракетну атаку на українську критичну інфраструктуру. Після цієї атаки всім стало зрозуміло, що ні про який експорт електроенергії тепер не може йтися взагалі, оскільки збільшився дефіцит потужності в системі.

Так, вранці 26 серпня у Києві, Харкові, Кропивницькому, Одесі, Дніпрі, Житомирі, Івано-Франківську та низці інших міст прогриміли вибухи через ракетну атаку армії Путіна. Росіяни задіяли БПЛА, крилаті ракети та балістику. Це стало однією з найбільших атак загарбників з початку повномасштабного вторгнення. Найбільше постраждали об'єкти системи розподілу, а не генерації.

З цієї причини Україна знову повернулася до планових відключень світла.

От тільки зневірятися не варто, упевнений директор енергетичних програм "Центру Разумкова" Володимир Омельченко. Про це він сказав в ефірі "Київ24".

"Ситуація контрольована на сьогодні в Укренерго. Жодного блекауту не сталося. Це були екстрені відключення по команді. Тобто руйнування справді значні", - зазначає експерт.

За словами Омельченка, ситуація з енергопостачанням може стабілізуватися вже найближчими днями – на початку вересня.

"Очікується, що ситуація в енергосистемі, зокрема у Києві, покращиться на вихідних і стабілізуватиметься починаючи з вівторка-середа 3-4 вересня", - сказав він.

За словами Омельченка, ремонтні роботи на пошкоджених енергооб'єктах могли б закінчитись і раніше, але росіяни 26 серпня вперше атакували розподільні підстанції касетними боєприпасами. Ремонт не можна було проводити, доки їх не зберуть, бо боєприпаси несуть загрозу життю енергетиків.

До речі, Володимир Омельченко не виключає нових подібних атак з енергетичної інфраструктури України найближчими тижнями до виборів у США. Він вважає, що таким чином росіяни намагатимуться змусити Україну сісти за так звані мирні переговори до президентських виборів в Америці — мовляв, потім і на них чекає неясність і невизначеність.

"Не виключено, що у вересні-жовтні буде повторено ці обстріли", - підкреслює Омельченко.

Читайте також:

Попередьте близьких: у Києві вже фіксуються летальні випадки через дуже небезпечну лихоманку

Тривожний дзвіночок для Путіна: з радарів зник вертоліт із важливим чиновником та ще 20 пасажирами

Прем'єр-міністр Польщі заявив, що його країна заблокує вступ України до ЄС після слів Кулеби