Ми вже неодноразово потрапляли в неприємні ситуації з Польщею за всю історію. Також вони були за час повномасштабної війни.

Не один біженець скаржився на ставлення поляків до українців, також поляки блокували наш кордон, а тепер прем'єр-міністр Польщі обіцяє заблокувати вступ України до ЄС. Його роздратували слова міністра оборони нашої країни Дмитра Кулеби.

Дональд Туск: скрін з відео
Дональд Туск: скрін з відео

Дональд Туск заявив, що Києву доведеться усвідомити, що прояснення історичних питань польсько-українських відносин насамперед на користь України, яка не зможе вступити до ЄС без згоди Польщі. Про це пише PAP .

Туск наголосив, що має "однозначно негативну" оцінку заяви глави МЗС України Дмитра Кулеби, яку було зроблено в польському місті Ольштин на панельній дискусії "Польща майбутнього" щодо подій Другої світової війни, жертвами яких стали як українці, так і поляки.

Кулеба: скрін з відео
Кулеба: скрін з відео

Йдеться про "Волинську різанину" 1943 року, яку в Польщі вважають геноцидом свого народу українцями, та операцію "Вісла" 1947 року, під час якої українців у Польщі вигнали з місць, де вони історично проживали.

Коли Кулебу запитали про ексгумацію тіл жертв Волинської трагедії, він згадав операцію "Вісла" та запропонував залишити "копання в минулому" історикам, а натомість зосередитися на майбутньому. Однак поляків обурило, що під час відповіді Кулеба назвав "українськими" території, з яких були депортовані українці 1947 року.

"Україна не буде членом Євросоюзу без згоди Польщі. Україна має відповідати стандартам, а їх багато. Це не лише питання кордонів, торгівлі, правових та економічних стандартів. Це також питання культурних та політичних стандартів", – зазначив він.

Дональд Туск
Дональд Туск

Читайте також:

Дуда зізнався, що дзвонитиме Зеленському і проситиме не стріляти в росіян, Володимир не розгубився: "Буде зайнято".

У путіна висловилися про мирні переговори з Зеленським, які були зірвані через наступ на Курськ.