Телефонне шахрайство стало справжнім лихом нашого часу. Ще б пак, шахраї, використовуючи методи психологічного впливу, умовляють жертв відправити гроші на «безпечний» рахунок. Боротися із цим вирішили у НБУ.

Національний банк з 1 жовтня 2024 року тимчасово (на півроку) встановлює ліміт 150 000 грн на місяць для переказів фізичних осіб "з картки на картку" (також відомих як P2P, C2С).

Відповідні зміни затверджено постановою Правління НБУ від 27 серпня 2024 року № 102, яка набирає чинності з 28 серпня 2024 року та поширюватиметься на всіх надавачів платіжних послуг, повідомляє прес-служба регулятора.

Ліміт діє лише на вихідні перекази за всіма рахунками клієнта, відкритими в одному банку, на рахунки інших фізичних осіб, кажуть у НБУ.

Такі обмеження не будуть застосовуватись до рахунків волонтерів, які відповідають критеріям, визначеним постановою, та особам, щомісячні доходи яких із підтверджених джерел перевищують суму встановленого обмеження.

Крім того, ліміти не діятимуть у разі переказу коштів між власними рахунками клієнта, відкритими в одному банку, та щодо переказів юридичних осіб. Операції з реквізитів IBAN не обмежуватимуться.

У повідомленні наголошується, що 98% банківських клієнтів здійснюють щомісяця перекази, що не перевищують зазначену суму, тому встановлені обмеження не вплинуть на їх фінансову активність.

Метою запровадження лімітів є боротьба з "дропами" - людьми, які за оплату передають реквізити та дані своїх карткових рахунків у користування третім особам. Такі рахунки використовують як "транзитні" для переведення та "відмивання" незаконних коштів.

За даними НБУ, через картки "Дропів" може проходити близько 200 млрд грн на рік.

Дропами найчастіше стають люди, які потребують грошей: студенти, громадяни соціально неблагополучних категорій, а іноді й школярі, яким батьки у 14 років оформили банківську картку. Шахраї пропонують їм заробити, нічого не роблячи при цьому.

"Введений ліміт допоможе мінімізувати використання платіжної інфраструктури у протиправній діяльності, зокрема з використанням рахунків "дропів", які є поширеним механізмом функціонування тіньової економіки", - пояснюють у Нацбанку.

Введений період обмеження строком на шість місяців буде використаний для вироблення спільних рішень, спрямованих на вирішення цієї проблеми. Це надалі дозволить Національному банку України за дієвості вжитих заходів відмовитись від введених лімітів.

Читайте також:

Путін такого і в страшному сні не бачив: подробиці потужних ударів одразу по чотирьох російських аеродромах

Двох космонавтів, які застрягли в космосі, досі не можуть повернути на Землю: від цієї історії стає не по собі

Повне падіння режиму Путіна: російський правозахисник уже назвав терміни – росіяни готові