Війна з Росією підштовхнула оборонно-промисловий комплекс України випускати навіть ту зброю, якої ніколи країна не мала.

Так, під час святкування 33-ї річниці Незалежності України Володимир Зеленський розповів про українську ракету-дрон "Паляниця". Більше того, Президент України заявив про перше успішне бойове використання цієї новітньої зброї українського виробництва.

"Саме сьогодні відбулося перше і успішне бойове застосування нашої нової зброї. Абсолютного нового класу зброї: української ракети-дрона "Паляниці". Це новий наш метод відплати агресору. Ворога було уражено", — заявив Зеленський під час урочистостей до Дня Незалежності в Києві.

Глава держав не розкрив технічних подробиць про цю зброю, а також не сказав, де саме було застосовану новий виріб. Він лише подякував за роботу розробникам нової зброї, її виробникам та, звісно, українським військовим.

"Ми знаємо, що Росії буде дуже складно. Складно навіть вимовити, що саме прилетіло. Складно протидіяти. Але це ж дуже легко зрозуміти — за що", — додав Президент.

Також цю інформацію підтвердив Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін. При цьому він уточнив, що військовий об'єкт противника було уражено на окупованій території України, а не на території РФ.

За слова міністра, "Паляниця" – це дрон і одночасно ракета, яка за своїми тактико-технічними характеристиками підпадає під обидва визначення.

Крім того, Олександр Камишін наголосив, що зараз в Україні є дрони для будь-яких задач: для ураження ворога у повітрі, на землі й в морі, а також на ближній, середній і дальній дистанції.

"Ми маємо mortar drones, artillery drones — і від сьогодні ми маємо абсолютно новий клас зброї, rocket drones, - зазначив Камишін. - Ракета-дрон — це наступний крок в еволюції українського defense tech (оборонних технологій - Ред.)"

"Ракет-дронів ставатиме більше, як вже стало більше далекобійних ударних дронів, результати роботи яких ми бачимо майже щодня", – розповів Олександр Камишін.

Ближче до вечора військовий оглядач Роман Бочкала опублікував відео випробування українського реактивного дрона-ракети.

Читайте також:

Вже бронювання не допоможе: коли ТЦК зможуть мобілізувати навіть тих, хто отримав бронь

Це вже повна катастрофа для Путіна: що розповів Жданов про потужні бої під Курськом та про крах Кремля

Путін уже на волоску: що розповів Буданов про ситуацію в Кремлі та що розпочнеться у разі затяжної війни