Щоб капуста зберігала смак та поживні властивості протягом тривалого періоду, дуже важливо правильно збирати та зберігати її.

Коли збирати урожай:

Капуста готова до збирання, коли досягає максимального розміру, характерного для її сорту. Внутрішнє листя має бути кольору слонової кістки, а зовнішні можуть стати синіми. Пожовтіння та висихання нижнього листя також вказують на стиглість.

Використовуйте гострий ніж, щоб акуратно зрізати качан капусти, не пошкоджуючи їх. Збирайте урожай у сухий, ясний та прохолодний день. Залиште 3 см стебла на качані і кілька вільних зелених листків для захисту від пошкоджень.

Післяприбиральна обробка:

Після збору урожаю помістіть капусту в сухе прохолодне приміщення на кілька днів, щоб зрізані поверхні добре висохли.

Виберіть тільки здорові, міцні качани, видаліть зайве листя і розкладіть їх по коробках. Накрийте кожен шар папером чи соломою.

Капуста на городі, фото: youtube.com
Капуста на городі, фото: youtube.com

Також насипте тонкий шар піску на дно коробки, помістіть качан капусти і засипте.

Покрийте кожен качан глиною, дайте їй висохнути, а потім зберігайте в коробках або кошиках.

Підвішування капусти у кошиках – ще один ефективний метод.

Оптимальні умови зберігання:

Підтримуйте температуру зберігання від 0 до +1 °C і прагніть вологості 90–95 %.

При використанні мішків для зберігання вибирайте натуральні матеріали, такі як бавовна або льон, щоб запобігти накопиченню вологи.

Читайте також:

Коли найкраще викопувати картоплю цього року: урожай збережеться аж до весни

Про це вам ніхто не розповість: як урятувати врожай яблук, навіть якщо вони гниють на гілках

Залишилися лічені дні: як продовжити плодоношення огірків до морозів