Підготовка грядок до зимового сезону має важливе значення для забезпечення рясного урожаю наступного року.

Очищення від рослинності та бур'янів:

Почніть з ретельного очищення від рослинності, що залишилася, включаючи листя капусти, живці та інші рослинні залишки. Залишення їх на грядках може залучити шкідників та гризунів, що також може призвести до поширення хвороб, що вплинуть на майбутні урожаї.

Переконайтеся, що всі бур'яни висмикнуті, оскільки вони також можуть бути середовищем проживання шкідників та хвороб.

Добриво та підготовка ґрунту:

Після очищення грядок внесіть відповідні добрива для цієї пори року. Це поповнить ґрунт поживними речовинами та підготує його до зимових культур або до наступного вегетаційного сезону.

Після внесення добрив перекопайте ґрунт, щоб змішати їх та покращити аерацію. Це також допомагає закопувати насіння бур'янів, що залишилося, або рослинні залишки досить глибоко, щоб вони не проростали і не поширювали хвороби.

Догляд за теплицею:

Теплиці потребують особливої ​​уваги. Прополіте територію та видаліть всі рослинні залишки, щоб запобігти появі шкідників та хвороб.

Теплиця. Фото: YouTube
Теплиця. Фото: YouTube

Залежно від стану вам може знадобитися продезінфікувати її, щоб знищити будь-які патогени, що залишилися.

У деяких випадках може знадобитися замінити верхній шар ґрунту в теплиці, особливо якщо він інтенсивно використовувався або якщо протягом сезону були проблеми зі здоров'ям рослин.

Планування наступного року:

Після підготовки грядок почніть планувати сівозміну на наступний вегетаційний період. Це допомагає контролювати родючість ґрунту та зменшувати накопичення шкідників і хвороб.

Якщо ви плануєте садити озимі культури, зараз саме час визначитися з плануванням і сортами рослин, переконавшись, що вони розміщені в оптимальних місцях на основі сівозміни минулого року.

Читайте також:

Про це вам ніхто не розповість: як урятувати врожай яблук, навіть якщо вони гниють на гілках

Коли найкраще викопувати картоплю цього року: урожай збережеться аж до весни

Баклажани виростуть прямо на очах: ​​чим їх потрібно підгодувати в серпні і як доглядати