Як відомо, ядерна зброя використовувалася у війні лише одного разу - під час бомбардувань Хіросіми та Нагасакі у серпні 1945 року. Наразі ці міста відбудовані знову, але їхні жителі досі несуть тягар тієї жахливої ​​трагедії. Ще б пак, загальна кількість жертв після ядерного удару склала понад 450 тисяч людей, а ті, хто вижив, досі страждають від захворювань, викликаних радіаційним опроміненням. Наразі, коли Україна захищається від російської агресії, питання можливості застосування ядерної зброї порушується знову.
Так, у ході вторгнення в Україну російські офіційні особи та пропагандисти неодноразово заявляли про можливість, необхідність чи навіть неминучість застосування ядерної зброї проти України чи країн, які надають їй військову допомогу.
У Білому домі прокоментували, чи може диктатор Путін застосувати ядерну зброю у відповідь на операцію ЗСУ у Курській області.
Свою думку в четвер, 15 серпня, озвучив радник Білого дому щодо комунікацій у сфері нацбезпеки Джон Кірбі під час розмови з журналістами, пише Голос Америки .
За словами радника Білого дому з комунікацій у сфері нацбезпеки Джона Кірбі, Путін стурбований ситуацією в Курській області та шукає шляхів протидії українському поступу на північ, але США не бачать збільшення ядерної риторики з Кремля.
"Якщо він переміщає туди війська, то він певною мірою стурбований тим, що відбувається. Я не знаю, кваліфікується це як розпач чи ні, але він безумовно реагує на те, що відбувається в Курській області. Але ми не бачили і не чули жодної ескалаційної риторики, особливо з ядерної зброї останніми днями", - сказав Кірбі.
Він додав, що сьогодні Сполучені Штати не мають причин змінювати свої розрахунки або позицію стратегічного стримування у питанні ядерних загроз.
Нагадаємо, Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський в інтерв'ю The Guardian зазначав, що якщо РФ застосує в Україні ядерну зброю, то США знищать усі російські позиції на українській території.