Коли американські астронавти Баррі Уілмор та Суніта Вільямс вирушали до космосу 5 червня 2024 року, то розраховували провести на орбіті не більше восьми днів. Але, схоже, їхня подорож затягнеться як мінімум на 9 місяців.

Так, космічний корабель Starliner, який 5 червня доставив двох астронавтів NASA на Міжнародну космічну станцію (МКС), не зміг відстикуватись після того, як на ньому було виявлено кілька несправностей. Крім витоків гелію, під час польоту Starliner відмовили чотири двигуни.

І ось уже третій місяць Баррі Вілмор і Суніта Вільямс перебувають на Міжнародній космічній станції (МКС), чекаючи допомоги із Землі.

Тепер NASA, можливо, потрібно розпочати рятувальну операцію і звертатися за допомогою до Ілону Маску. Одним із варіантів порятунку розглядається можливість повернення Вілмор та Вільямс на борту Crew Dragon від SpaceX.

Експерти вже кажуть, що це стане величезним ударом по репутації компанії Boeing, яка останнім часом і так стикається з низкою проблем, пов'язаних зі своїми комерційними літаками.

До речі, Boeing Starliner може залишатися пристикованим до МКС лише на 45 днів.

"Двигуни мають вирішальне значення для утримання капсули в потрібному положенні, коли настане час спуску з орбіти. Якщо NASA вирішить не використовувати Starliner, який, за словами Boeing, здатний безпечно повернути їх, вони зможуть відлетіти наступним рейсом SpaceX, що означатиме перебування на космічній станції до лютого наступного року. Але на той момент вони пробудуть у космосі вже вісім місяців", - сказано в матеріалі Sky News .

У свою чергу, представник Boeing заявив про готовність перевести Starliner на безпілотний режим повернення, якщо NASA не дозволить використовувати цей корабель для допомоги астронавтам. Космічне агентство провело зустріч для оцінки стану Starliner, після якої висловило сумнів щодо стану апарату. Фінального рішення ще не прийнято.

Зазначимо, що перехід до SpaceX означатиме відмову від польоту двох з чотирьох астронавтів, які мали бути на борту корабля SpaceX, який зараз запланований на кінець вересня.

У Sky News додають, що Вілмор та Вільямс займуть вільні місця в капсулі Dragon компанії SpaceX після завершення піврічної місії.

"У нас недостатньо інформації та даних, щоб зробити якийсь простий чорно-білий розрахунок", - сказав керівник служби безпеки NASA Расс ДеЛоач.

За його словами, космічне агентство планує знайти місце для всіх думок порівняно з тим, що сталося з двома трагедіями шатлів NASA, а саме "Челленджером" та "Колумбією", коли інші погляди були проігноровані.

Читайте також:

Це вже повний крах Росії: скільки у Путіна залишилося літаків для ударів по Україні

Тепер Путіна проклинатимуть по всій країні: у Росії повністю перестав працювати Youtube - росіяни завили

Тепер не дивуйтесь: в Україні вводять нові гроші – як вони виглядатимуть