У питанні правильної організації вечірки зі спиртним усі лікарі одностайні – обов'язково потрібно щось з'їсти до вечірки та у перервах між порціями спиртного. Інакше сп'яніння не змусить себе довго чекати, та й на ранок самопочуття буде нижчим за середнє. Ось тільки не всі продукти можна подавати на стіл як закуску.

Так, кожна людина має знати, що перше місце серед продуктів, які не сумісні з алкоголем, займають баштанні культури.

Розповідаємо, чому не варто вживати кавун і диню як закуску.

В кавунах та динях, як відомо, багато цукру. Так, залежно від сорту, на 100 г м'якоті може бути до 10 г цукру.

Адже всім відомо, що глюкоза та фруктоза перетравлюються в організмі в першу чергу. В результаті переробка етанолу печінкою йде із затримкою, алкоголь накопичується у клітинах організму та повільно виводиться. Наслідком такої закуски може стати не лише погане травлення, а й сильне похмілля.

А ще лікарі попереджають, що закушувати горілку кавуном – отже, викликати зневоднення організму. Виявляється, спиртне порушує нормальну роботу гіпофіза і пригнічує продукування гормону вазопресину, який підтримує нормальний водно-сольовий баланс. Внаслідок відтік сечі збільшується, починають посилено працювати нирки, а кавун прискорює виведення рідини. Як результат – перевантажується видільна система і організм втрачає не лише вологу, а й мінеральні речовини. Нестача калію негативно відбивається на роботі серцевого м'яза, спричиняє порушення функцій нервової системи.

Зазначимо також, що деякі гастроентерологи нерідко критикують теорію несумісності баштанних культур та алкоголю. Лікарі говорять про те, що кавун і диню в Україні прийнято їсти у великій кількості, тому в поєднанні з іншими продуктами баштанні перевантажують шлунково-кишковий тракт і ускладнюють травлення. Особливо якщо фрукти подають на десерт, коли до цього вже з'їдені салати і гаряче. Тяжкість і неприємні відчуття у шлунку лікарі пояснюють елементарним переїданням.

До речі, не рекомендується закушувати спиртне також солодким виноградом та бананами. А ось цитрусові, гранат та зелені яблука як закуска діють на організм позитивно.

Читайте також:

Про цю небезпеку мало хто знає: які фрукти в жодному разі не можна поєднувати з алкоголем

Швидко зіпсуються: які фрукти не можна тримати поряд один з одним

Його можна розтягнути на весь тиждень: названо фрукт, який допомагає дуже швидко заснути

Це просто божественно: домашнє вино з дачного винограду за грузинським рецептом