Україна продовжує долати виклики війни, зокрема у медицині.

Ніхто не заперечуватиме, що через війну багато українців втратили доступ до лікування, адже в деяких регіонах вкрай складно купити ліки, оскільки аптеки закрилися або в них потрапляли ракети.

Саме тому Міністерство охорони здоров'я розуміє, що забезпечення українців необхідними ліками є одним із ключових та актуальних завдань.

Так, щоб покращити доступ людей до необхідних медикаментів, було вирішено впровадити проект мобільних аптек. Насамперед такі аптеки обслуговують віддалені населені пункти та території, де ведуться активні бойові дії. Вони дають змогу місцевим мешканцям отримати необхідні медикаменти.

Довідка:

  • Мобільні аптечні кіоски працюють за відпрацьованою технологією автолавок – розроблені маршрути та чіткий графік.
  • Ведеться обов'язкове попереднє інформування населення про приїзд пересувного аптечного кіоску. Так, пацієнти отримують інформацію про прибуття мобільного аптечного пункту (МАП) від сімейного лікаря чи місцевої влади у громаді.

У січні 2024 року перша мобільна аптека розпочала роботу в Харківській області.

На сьогоднішній день географія мобільних аптек значно розширилася і наразі пересувні аптечні пункти працюють у 8 регіонах: Харківській, Миколаївській, Одеській, Черкаській, Чернігівській, Київській, Тернопільській та Рівненській областях.

І ось стало відомо, що незабаром регіонів, де курсують мобільні аптеки, побільшає.

"Працюємо над масштабуванням кількості маршрутів та областей, де працюватимуть мобільні аптеки. Незабаром регіонів, де курсують мобільні аптеки, побільшає" , - заявив перший заступник міністра охорони здоров'я Сергій Дубров.

До речі, набір медикаментів, препаратів, лікувальних засобів та фармацевтичного інструментарію в мобільних аптеках такий самий, як і в класичних, просто у зменшеній кількості. При цьому дуже важливо, що є препарати, що підлягають реімбурсації за програмою "Доступні ліки".

"Важливо, що у мобільних аптеках люди можуть отримати ліки, що підлягають реімбурсації за програмою "Доступні ліки", вартість за які повністю або частково покриває держава" , - зазначив Сергій Дубров.

Нагадаємо, що в Україні також діє проєкт "Укрпошта. Аптека". Це можливість замовити і отримати майже 10 тисяч лікарських засобів безрецептурної групи. А також всі 515 препаратів та медичних виробів, які входять у програму "Доступні ліки".
Все, що потрібно зробити, щоб замовити необхідні ліки — зателефонувати в контакт-центр Укрпошти, яка згодом ці ліки доставить.

"Укрпошта. Аптека" працює у 6 регіонах: Донецькій, Запоріжжі, Миколаївській, Херсонській, Чернігівській та Сумській.

Читайте також:

Світла немає, зате виплатять по 3 тисячі гривень: кому з українців пощастить за допомогою

Трамп закликав відмовитися від допомоги Україні – лише у борг. Що він ще розповів

Відкладайте гроші вже зараз: хто отримає перші штрафи від ТЦК у розмірі 17 тисяч гривень