Ні для кого не є секретом, що російська влада прагне повністю ізолювати своє населення від інформації. Ще б пак, з погляду психології, це потрібно для того, щоб людьми було легше керувати і вони не втекли. Так раніше росіяни вже сповільнювали швидкість роботи Twitter, боролися з Telegram і навіть намагалися його заблокувати. Наразі, схоже, кремлівська влада серйозно взялася за YouTube.

Так, 8 серпня в Росії та на окупованих територіях України спостерігалися масштабні збої у роботі YouTube. Жителі цих регіонів почали скаржитися на зупинку відеохостингу.

Згідно з повідомленням, при спробі переходу на сайт у РФ з'являлося повідомлення про відсутність з'єднання.

Водночас, згідно з даними сервісу Downdetector, інших країн збій у YouTube не торкнувся.

Про це свідчили дані сервісів Downdetector.

Найбільше на збої поскаржилися мешканці Москви, Санкт-Петербурга, Нижнього Новгорода, Єкатеринбурга, Уфи, Саратова, Самари, Краснодара, тимчасово окупованого Криму та інших регіонів. При цьому проблема була як у роботі сайту, так і в мобільному додатку.

Російська влада напередодні заявила, що інтернет-ресурс країни зазнав масованої DDoS-атаки.

При цьому варто нагадати, що у Кремлі все частіше заявляють про плани заблокувати YouTube на території Росії. Ще б пак, сервіс не блокує заборонені в Росії російськомовні незалежні ЗМІ та незалежних журналістів, а також не дотримується політики Кремля щодо висвітлення війни в Україні.
Аналітики кажуть, що, швидше за все, там втілять свій намір, змусивши росіян використовувати лише ті соціальні медіаплатформи, на які впливає Кремль. І це незважаючи на те, що блокування YouTube коштуватиме економіці Росії приблизно $23 млн на добу. Як кажуть експерти, блокування YouTube економіці Росії коштуватиме дорожче, ніж щоденний удар по трьох-чотирьох нафтосховищах.
"Блокування YouTube - це, по-перше, втрати операторів зв'язку, і вони досить величезні. Оператори зв'язку по гігабайтах продають свої послуги, а YouTube становить приблизно третину, від 25 до 40% всього російського трафіку. Тобто оператори зв'язку, мобільні операторів зв'язку, доходи знизиться приблизно на 30%. Але ще є купа всього іншого з YouTube пов'язаного. контент. Це, зрештою, просто пошукова платформа", - заявляє голова Товариства захисту Інтернету в Росії Михайло Климарьов.
Читайте також: