Кожне похолодання випробовує українців на стійкість імунітету від вірусів. Так, лікарі по всій Україні заявляють, що вже протягом трьох-чотирьох тижнів фіксується збільшення кількості позитивних тестів на COVID-19. При цьому зростання відбувається в усіх областях України: південних, західних та північних. Згідно статистики, приріст захворюваності минулого тижня порівняно з позаминулим становить приблизно 25-30%. Та найгірше те, що українці наразі мають справу з новим штамом захворювання.

В Україні зафіксовано вже п'ять випадків захворювання на новий субваріант ковіду FLiRT, один випадок летальний. Так, нещодавно на Івано-Франківщині від нового штаму COVID-19 FLiRT померла 80-річна жінка. Її інфікування підтвердили у лабораторії.

При цьому кожному українцю варто знати, що нещодавно виявлений в Україні штам коронавірусу FLiRT заразніший, ніж його попередники.

"Це є один з субваріантів, який попередньо характеризується тим, що він ще швидше передається від людини до людини і ще більшою мірою уходить від імунної відповіді, але загальні симптоми залишаються такі самі: підвищення температури тіла, переважно в перші дні захворювання, кашель, можуть виникати головний біль, біль в мʼязах", – каже заступник голови Міністерства охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

В свою чергу гендиректор Центру громадського здоров’я Михайло Росада в ефірі телемарафону "Єдині новини" розповів, що новий штам коронавірусу FLIRT є підвидом всім відомого виду COVID-19 Omicron, але він відрізняється дещо видозміненою структурою і трохи більше заразніший.

"Клінічна картина, яку ми зараз спостерігаємо, м'якіша, ніж ми бачили в минулі роки. Симптоми - всі ті саму, що і при COVID-19, і при будь-якому гострому респіраторному захворюванні: висока температура, слабкість, кашель",- заявив він.

Спалах FLIRT, за словами фахівця, розпочався на тлі спеки в Україні, коли велика кількість людей користувалася кондиціонерами.

Лікарі стверджують, що у групі ризику залишаються ті ж люди, що й раніше: люди віком від 60-70 років і старші. При цьому, чим старший вік, тим більший ризик тяжкого перебігу COVID-19.

"Дуже часто люди в такому віці мають супутні захворювання, як-от цукровий діабет або серцево-судинні захворювання. Сам по собі вік визначає групу ризику. Люди віком до 60 років, як правило, теж мають супутні хронічні захворювання, такі як цукровий діабет, серцево-судинні або онкологічні захворювання. Це також стосується дітей. До більш тяжкого перебігу COVID-19 схильні люди віком 60 років і старші, а також ті, хто мають серйозні супутні захворювання, включаючи дітей",- попереджують медики.

І хоч Всесвітня організація охорони здоров'я досі не надала оцінок FLiRT, однак є повідомлення про те, що поточна вакцина, яка використовується для профілактичних щеплень, є ефективною.

Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін каже, що в країні наразі є півмільйона доз вакцин проти COVID.

Читайте також:

Ці гроші вам точно не завадять: хто з українців може отримати 994 гривні через погіршення здоров'я

Час готуватися до неприємностей: про які проблеми зі здоров'ям можна дізнатися по зовнішньому вигляду язика

Можна навіть знепритомніти: яке кухонне приладдя токсичне для здоров'я