Ні для кого не є секретом, що в Україні катастрофічно низькі пенсії. Серед основних причин такого явища експерти називають маленькі зарплати, за якими сплачувалися внески, та негативну демографічну ситуацію – працюючих мало, щоб покрити потреби пенсіонерів. Ситуація ще погіршилася через від'їзд за кордон 6,4 млн осіб, переважно працездатного віку. Ось і виходить, що середня пенсія становить 5350 грн, при цьому 70% пенсіонерів отримують ще менше.

Так, при зарплаті 15 тис. грн за чинними правилами можна отримати виплату у розмірі близько 4,2 тис. грн.

Для розрахунку пенсій застосовується приблизно така формула: людина отримуватиме стільки відсотків від її середньої зарплати, скільки років трудового стажу вона має.

Так, українець, який зараз виходить на пенсію, матиме показник середньої зарплати по країні за три останні роки. Наразі це 13,5 тис. грн, і від цієї цифри залежить розмір пенсії. Однак через 10 років середній розмір зарплати може бути в рази вищим.

Тому пенсіонер, який із середньою зарплатою та 35 роками стажу, який виходив на пенсію 10 років тому, ймовірно, отримає значно меншу пенсію, ніж сучасний пенсіонер, який має такий самий стаж та середню зарплату.

  • Середня зарплата за три минулі роки × співвідношення власної зарплати до середньої × стаж у роках × 1%

Ось і виходить, що для того, щоб отримувати пенсію 20 тис. грн зі стажем 35 років, розмір зарплати повинен бути в 4,2 рази вищим за середню. На сьогодні це близько 65 тис. грн.

Щоб отримувати пенсію у розмірі 10 тис. грн, розмір зарплати за стажу у 35 років має бути на рівні 32 519 грн.

Із зарплатою 15 тис. грн можна розраховувати на пенсію 4228,2 грн. З таким же стажем та зарплатою 10 тис. грн пенсія буде на рівні 3314 грн. Із зарплатою вдвічі вищою за середню (це понад 33 тис. грн, за даними Пенсійного фонду) можна отримати пенсію 9491,5 грн. Відповідно до нормативів Міжнародної організації праці, достатньою вважається пенсія, розмір якої становить 40% звичного заробітку. Україні, на жаль, до цього далеко.

Читайте також:

Зверніть увагу на ці симптоми: українців атакує новий небезпечний вірус

Пенсіонерів порадували доплатами: на що можна розраховувати тим, кому виповнилося 60 років

За комунальні послуги можна не платити: кого це стосується та як подати заяву