Попри повномасштабну війну, багато українців можуть розраховувати на різні надбавки, підвищення та доплати до основного розміру пенсії.

Так, відповідно до законодавства пенсіонери, яким виповнилося 60 років, мають право на два види доплат.

Про це повідомляє портал "На пенсії" .

Доплати за утримання дітей

Ця доплата передбачена пп. 3 п. 4 постанови Кабміну від 16.07.2008 року № 654 "Про підвищення рівня пенсійного забезпечення громадян".

Її нараховують непрацюючим пенсіонерам, на утриманні яких є діти віком до 18 років.

Так, по 150 гривень на кожну дитину доплачують до пенсій за віком, за інвалідністю та за вислугу років, призначених відповідно до законів України "Про пенсійне забезпечення" та "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

Надбавку призначають після звернення до Пенсійного фонду з відповідною заявою. Також при зверненні слід подати такі документи:

  • паспорт;
  • реєстраційний номер платника податків;
  • свідоцтво про народження дітей;
  • трудова книжка пенсіонера;
  • довідка уповноважених органів з місця проживання про утримання або спільне проживання із заявником.

Доплати за донорство

Так, законодавством передбачено надбавку до пенсії у розмірі 10 % затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць для почесних донорів України.

Так як наразі прожитковий мінімум складає 2920 грн, то розмір надбавки становить 292 гривні.

Статус Почесного донора України набувають донори, які безоплатно здійснили донацію крові в сумарній кількості 40 максимально допустимих доз, або плазми крові в сумарній кількості 60 максимально допустимих доз, або 40 максимально допустимих доз клітин крові (еритроцити, тромбоцити, лейкоцити), незалежно від часу здійснення таких донацій. Таким особам видається посвідчення і вручається нагрудний знак “Почесний донор України”.

Для призначення надбавки також потрібно подати заяву до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України разом із паспортом, реєстраційним номером платника податків та документами, що підтверджують статус почесного донора.

Читайте також:

За комунальні послуги можна не платити: кого це стосується та як подати заяву

Армія Путіна на це не очікувала: бойові вертольоти РФ вже збиваються звичайними дронами

Цифра просто лякає: скільки українців покинуть країну у найближчі два роки – офіційний прогноз