Кожен досвідчений водій знає, що тривалий простий автомобіль шкідливий для нього. Виявляється, якщо автомобілем не користуватися кілька місяців, то машина починає старіти і ламатися навіть швидше, ніж при помірній експлуатації. І ось чому...

Акумулятор

Термін служби акумулятора становить 5 років, але через простої навіть повністю заряджений акумулятор поступово видихається. Вважається, що якщо машина простояла 3-4 місяці, то акумулятор вимагатиме зарядки, а от якщо батарея не діяла кілька років, то, швидше за все, її доведеться міняти.

Пальне

Навіть якщо автомобіль залишають у гаражі на кілька місяців, то це не означає, що бак має бути порожнім. Рекомендується заправити приблизно 75% паливного бака. Вся справа в тому, що якщо бак буде порожнім, то на стінах почне накопичуватися волога, яка стікає вниз і металевий бак почне іржавіти.

До речі, варто враховувати, що термін зберігання бензину з урахуванням перепадів температур становить 1-1,5 року.

З дизельним паливом ситуація ще гірша. При температурі +20 воно зберігається більше року, а ось температура +25-35 знижує час життя дизельного палива до 6-12 місяців. Потім відбуваються незворотні зміни: дизпаливо починає окислюватися, в ньому з'являються тверді утворення, які забивають фільтр і виводять з ладу дорогий насос високого тиску.

Тому, якщо машина довго простоювала, найкраще повністю злити паливо та замінити його свіжим. Як варіант після піврічної стоянки перед запуском додають присадки, що підвищують октанове число бензину і видаляють вологу.

Гальмівна рідина

Старіє і гальмівна рідина. Вона гігроскопічна і, незважаючи на видиму герметичність системи, повільно набирає воду. Також у ній з'являються мікрочастинки гуми та іржі. Навіть без довгої стоянки потрібна профілактична заміна рідини. Якщо цього не робити, то можливе закисання гальмівних циліндрів. Критичним вважається вміст води понад 3%.

Шланги, ущільнювачі, гумові елементи

Ці частини автомобіля мають властивість сохнути та пошкоджуватися з часом. Якщо автомобіль простояв понад п'ять років, то слід їх одразу поміняти, адже проблема може виникнути під час поїздки, навіть за відсутності видимих ​​поломок, через шланг системи охолодження або бензопроводу, які можуть луснути.

У машині заведуть нових мешканців

В автомобілі досить різних ходів, які люблять миші, щури, комахи. А ще висока ймовірність появи бактерій – легіонел, які можуть спровокувати захворювання легень. Потрібно буде перед експлуатацією провести дезінфекцію або замінити фільтр.

Зіпсоване масло

Термін служби мастильних матеріалів, як правило, становить близько року, особливо у недорогих сортів з безліччю присадок. Якщо двигун довгий час не заводили, важкі фракції масла можуть осісти в картер двигуна. А запуск силового агрегату на зіпсованій олії загрожує виходом першого з ладу.

Читайте також:

Водіїв вже попередили: скоро "Дія" видаватиме важливе попередження вашою машиною

Машина згорить за лічені хвилини: що в жодному разі не можна залишати в автомобілі в спеку

Автомобілістів попередили про "пастки" на дорогах: готуйтеся до несподіваних штрафів