Картопляфест не за горами! Вже зовсім скоро більшість українців візьме лопати та вила і всією сім'єю підуть збирати врожай картоплі. Стало відомо, що потрібно буде зробити після того, як сховище буде заповнене "другим хлібом" українців.

Кожен досвідчений городник знає, що картоплю слід садити щороку у новому місці. Вважається, що це допомагає зменшити поширення збудників хвороб та колорадських жуків. При цьому багато хто розуміє, що сівозміна справа хоч і хороша, але не для всіх доступна.

Агрономи говорять на цей випадок, що якщо виконувати прості дії після збирання врожаю картоплі, то правил сівозміни можна і не дотримуватися.

По-перше, після збирання картоплі землю необхідно обробити біофунгіцидом.

Посилання:

  • Препарати-біофунгіциди діють проти грибкових та інфекційних хвороб рослин. Їхня головна особливість у тому, що їх активні компоненти – мікроорганізми та продукти їх життєдіяльності, а не хімічні сполуки.
  • Біологічні фунгіциди застосовуються на всіх видах культур: зернових, бобових, баштанних та плодових культурах на відкритому ґрунті та на рослинах у закритому ґрунті.

Після цього слід висадити сидерати. Підійдуть гірчиця чи овес. Вони повернуть виснаженому грунті родючість і зроблять її більш пухким.

Сіяти рослини-сидерати найкраще відразу після збору врожаю картоплі. Їх висівають суцільним килимом або смугами шириною по 30-40 см. Передбачається, що до настання заморозків молоді посадки встигнуть зійти і зрости до 20-30 см. У цій фазі їх зрізають і залишають на грядках. Якщо дає змогу погода, краще дати зеленій масі підсохнути. Так вона швидше розкладеться після закладення в землю. Довгі та жорсткі стебла бажано порубати. Після того, як трава підсохла, землю перекопують разом з нею. Глибина перекопування - приблизно півштика лопати.

А ось завершальним етапом буде підготовка, яка буде навесні. У цей час землю треба підгодувати. Добре буде, якщо внести золу чи суперфосфат.

Читайте також:

Щоб не довелося викликати швидку: що не можна поєднувати з кавунами та динями – будьте обережні

Що потрібно зробити з перцем у серпні, щоб збирати врожай ще два місяці поспіль

Люди вже вишиковуються в черзі: на ринках і в магазинах різко дешевшає найпопулярніший овоч для консервації