1 вересня 2024 року - дата, яку з нетерпінням і певним страхом чекають не лише діти, а й всі автовласники. Ще б пак, Верховна Рада 18 липня 2024 ухвалила законопроєкт про підвищення акцизного податку на пальне, який починає діяти саме в перший день осені. Тепер водіям треба бути вирішити, чи їздити далі на власному авто, чи переходити на громадський транспорт.

І справді, з 1 вересня акциз на бензин зросте на 1,5 грн, а на дизпаливо – менше ніж на 2 грн.

Разом з тим, директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн заспокоює українців, адже на його переконання підвищення акцизних ставок на пальне з 1 вересня суттєво не вплине на ціни бензину та дизпалива. Суттєво здорожчати може лише автогаз.

"Від 1 вересня акциз на бензин зростає на 1,5 грн. На дизпаливо — менш ніж на 2 грн за літр. Більше зростання — на 5 грн — на скраплений газ. Щодо бензину й дизеля, то не факт, що ми побачимо якісь зміни. Адже йтиметься про "буденні" ринкові коливання, яких споживач навіть не помічає", — каже Куюн.

Він зауважив, що ціна на нафту на світових ринках останніми днями опустилася нижче 80 доларів за барель, а ще місяць тому сягала 87 доларів.

"Якщо б новий акциз запрацював, наприклад, не від 1 вересня, а від 1 серпня, то, впевнений, ми б взагалі не побачили жодних змін на стелах. Адже закупівельна вартість впала, акциз зріс. Відповідно, вони компенсуватимуть одне одного. Можливо, навіть було б ще й подальше зниження цін", — висловився експерт.

За його словами, більш суттєвим буде підвищення вартості автогазу. Втім, використання цього палива залишиться вигіднішим, ніж бензину. Тому, вважає Куюн, це дозволить далі встановлювати на автівках газобалонне обладнання.

Експерт наголошує, що зараз вартість пального в Україні висока. Зокрема через те, що діє нова система постачання через західний кордон. Відповідно дорожча логістика також впливає на ціну палива.

Читайте також:

Водіїв вже попередили: скоро "Дія" видаватиме важливе попередження вашою машиною

Машина згорить за лічені хвилини: що в жодному разі не можна залишати в автомобілі в спеку

Автомобілістів попередили про "пастки" на дорогах: готуйтеся до несподіваних штрафів