Вже третій рік Україна захищається від російської військової агресії. Героїзм тих, хто бореться на фронті, а також трудовий подвиг тих, хто працює в тилу, важко переоцінити. Не дивно, що військові мають право на деякі пільги від держави.

Так, згідно із Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" учасники бойових дій (УБД) та особи, прирівняні до них, а також члени їхніх сімей мають право на пільги від держави. Умовно їх можна поділити на медичні, земельно-житлові, транспортні, освітні та комунальні.

У прес-службі Пенсійного фонду України нагадали, що українські захисники та члени їхніх сімей можуть розраховувати на суттєву знижку на оплату комуналки, а саме:

  • 75% знижка на квартплату та комунальні послуги (газ, електроенергія та інші послуги);
  • 75% знижка вартості палива для осіб, які проживають у будинках, які не мають центрального опалення.

важливо!

  • Площа житла під час розрахунків плати за опалення становить 21 кв. метр опалювальної площі на людину, яка постійно проживає в квартирі/будинку та додатково 10,5 кв. метри на сім'ю.

Якщо сім'я складається лише з непрацездатних осіб, надається 75% знижки на користування газом для опалення житла на подвійний розмір нормативної опалювальної площі (42 кв. метри на кожну особу та 21 кв. метр на сім'ю).

Якщо ж військовослужбовці стали особами з інвалідністю під час служби, їх знижка на комунальні послуги становить 50%.

Водночас, члени сімей загиблих захисників мають право на 50% знижку на комунальні послуги.

Для оформлення знижки на оплату комуналки слід звернутися до Пенсійного фонду особисто або оформити онлайн. Також можна надіслати необхідні документи до ПФУ поштою.

При поданні заяви для призначення пільги заповнюються дані:

  • паспорти;
  • ідентифікаційний код;
  • посвідчення учасника бойових дій;
  • реквізити банківського рахунку для зарахування коштів;
  • номери особових рахунків за оплату житлово-комунальних послуг;
  • назва організації, що надає житлово-комунальні послуги.

При необхідності додаються скановані копії інших документів залежно від обставин (договір найму (оренди) житла — у разі проживання заявника в житлі, що орендується, або довідка ВПО, документи на членів сім'ї: паспорт/свідоцтво про народження дитини, ідентифікаційний код, довідка ВПО тощо). д.).

За відсутності договору оренди житла чи довідки ВПО органом місцевого самоврядування надається акт обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства/фактичного місця проживання особи.

Читайте також:

Путін уже вигадав, як виловлювати росіян і відправляти їх на війну в Україну - як працює пастка

Тепер про нову машину можна лише мріяти: скільки тепер доведеться переплачувати через новий збір

Про це багато хто тільки мріяв: кому з пенсіонерів підвищили виплати одразу на 6 тисяч гривень.