Щороку мільйони городників-аматорів вирощують часник на своїх ділянках. Одне з важливих питань після збору врожаю стосується необхідності обрізання часнику.

Обрізати не слід протягом 2-3 тижнів. А коли обрізаємо, залишаємо близько 10-15 см стебла.

При занадто короткому обрізанні часник втратить вагу і соковитість, також порушиться цілісність сухих лусочок, що криють.

Насамперед треба обрізати сухе «бадилля», залишаємо майже все стебло, зберігаємо в такому вигляді насипом, можна в мішку.

А вже восени поступово коротшаємо до зручних розмірів.

Після просушування при сортуванні часнику за фракціями потрібно злегка обрізати коріння. Залишимо близько 5-7 см.

А при обрізанні стебла практично «чисто». Залишимо від 0,2 до 0,5 см.

Переваги обрізки часнику після збирання:

  • Поліпшення зберігання. Обрізання бадилля та залишків коренів допомагає продовжити термін зберігання головок часнику. Це пов'язано зі зменшенням випаровування вологи та запобіганням гниття.
  • Формування правильної форми. Акуратне обрізування дозволяє надати головкам округлу щільну форму, що підвищує їх товарний вигляд.
  • Профілактика хвороб. Видалення бадилля та коріння знижує ризик ураження часнику грибковими захворюваннями при зберіганні.
  • Поліпшення підсушування. Після обрізки часник краще просихає, що сприяє тривалішому зберіганню.

Читайте також:

Соковитіша та хрумка: рецепт швидкої маринованої капусти шматочками в банку

Він ідеально підійде для м'яса та салатів: рецепт найсмачнішої маринованої цибулі на зиму без стерилізації.

Цією закускою баба Віра славилася на все село: рецепт хрустких маринованих огірків із додаванням горілки