Баклажани мають унікальні смакові якості та за вмістом білка наближаються до м'яса, стверджують дієтологи. Так, якщо потрібно знизити рівень холестерину, позбутися зайвої ваги, покращити травлення, позитивно вплинути на роботу серця і навіть допомогти кинути палити, то на допомогу приходить саме цей смачний овоч. І хоч баклажани родом із теплих країн, але й для українських полів вони давно не рідкість. При цьому вирощувати баклажани просто, адже сама рослина здатна підказати, що їй не вистачає в той чи інший момент.

Серед пасльонових баклажани вважаються одними з найвибагливіших до харчування. Ще б пак, при нестачі необхідних речовин рослини не закладають велику кількість плодів і врожай виходить мізерним. При цьому листя баклажана, як лакмусовий папірець, показують, яких елементів не вистачає, а яких надміру.

Насамперед потрібно пам'ятати, що якщо листя стало жовто-зелене і мозаїчне, то можна говорити про вірусне захворювання. Якщо забарвлення не змінюється протягом тижня, рослину потрібно утилізувати.

А ось ознаки дефіциту поживних елементів такі:

  • якщо листя баклажана по відношенню до стебла стирчить під гострим кутом догори – рослині не вистачає фосфору. Саме цей елемент сприяє утворенню нових коренів і використовується у виробництві квітів, фруктів та насіння;
  • Якщо листя згортається човником і разом із цим краї покриваються коричневою облямівкою, отже, потрібно внести калій. Цей елемент сприяє міцності стебла, стійкості до хвороб та зростання;
  • листя стає млявим і жовтіє, починаючи від коренів до верхівки, швидше за все, не вистачає азоту.

Зола, отримана з деревини або соломи - це добрива з великою кількістю калію та фосфору. Її можна вносити як у сухому, так і в рідкому.

А ось для підживлення баклажанів найкраще підходить зола, отримана з соняшників та гречки.

Важливо!

  • Для підживлення баклажанів не підійде зола, отримана в результаті спалювання пофарбованої деревини, сміття та газет, оскільки в такому папері міститься велика кількість різних металів та хімікатів.

У сухому вигляді . Для цього суху деревну золу насипають у лунки на глибину близько 10-15 см і засипають шаром землі. Кількість добрива залежить від віку рослини.

У вигляді розчину. Щоб приготувати настій золи, відро гарячої води всипте 0,5 л золи і добре розмішайте. Через 2-3 дні настій процідіть і полийте їм баклажани, що ростуть, з розрахунку 1-1,5 л на кущ.

Читайте також:

Он идеально подойдет для мяса и салатов: рецепт самого вкусного маринованного лука на зиму без стерилизации

Это очень тревожный звоночек: что значит, если на вашем участке начал расти чистотел

Хозяйкам на заметку: в какой посуде нельзя варить варенье - уже через неделю оно у вас скиснет