Гречка - один із улюблених та популярних продуктів росіян. Вона не лише смачна, а й дуже корисна. Люди вибирають її на гарнір, а також для сніданку та вечері через доступність за ціною та наявності у кожному продуктовому магазині. Проте, вже в найближчому майбутньому ціна на цю крупу стрімко зросте.

Так, ціни на гречку в магазинах зараз знаходяться на рекордно низькому рівні, і така ситуація стала проблемою для сільгоспвиробників.

За словами керівника обласного департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова, площа посівів гречки в Україні практично ніколи не змінювалася та становила в середньому 1,6 тисяч гектарів. І лише у 2023 році на тлі ажіотажу, пов'язаного з ціною цієї культури у 2022 році, площа посівів зросла до 2,7 тисяч гектарів.

Що ж до нинішнього року, то ситуація змінилася кардинально – на Кіровоградщині посіяли менше гречки більш ніж у 2,5 рази, ніж у 2023 році. Це відбувається через те, що фермери відмовляються від цієї культури через її нерентабельність і переходять на інші культури, такі як кукурудза.

Як розповів керівник агрогосподарства Микола Макодзеба, минулого року за тонну гречки пропонували 8-9 тисяч гривень за собівартості 15 тисяч. Нинішнього року дають 10 тисяч, що все одно не покриває витрати.

Макодзеба вважає, що держава може допомогти аграріям, регулюючи обсяги виробництва та вводячи квоти, а також доплачуючи з бюджету, щоб стимулювати вирощування гречки. Без такої підтримки фермери продовжуватимуть скорочувати посіви, що може призвести до подальшого зростання цін.

Такий поворот неминуче призведе до зростання цін на гречку вже восени 2024 приблизно на 4 грн.

Зазначимо, що сьогодні ажіотажу з гречкою в магазинах немає, як це було під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну, коли ціна на українських ринках досягала 90 гривень за кілограм.

Читайте также:

Не забудьте это сделать летом: чем нужно подкормить виноград, чтобы урожая хватило и на сок, и на вино

Такому крупному и сладкому перцу будут завидовать даже соседи: секрет простого удобрения без всякой химии

Запомните это, когда будете копать картошку: что нужно положить в погреб, чтобы ваш урожай не прорастал и не гнил