Так уже склалося історично, що в Україні майже кожен овочівник, хай і трошки, але вирощує картоплю на своїй ділянці. Деякі вирощують для потреб, а хтось для продажу. Але як для одних, так і для інших гостро стоїть питання збереження картоплі.

І справді, картопля рекомендується зберігати у прохолодному, темному, вентильованому місці, наприклад, у шафі, коморі чи льоху. При цьому температура повітря в сховищі повинна бути в межах 4-5 ° C , оптимальна вологість повітря - 80-90%.

важливо!

  • Заборонено зберігати картопля поблизу печей, камінів, радіаторів та іншого опалювального обладнання та джерел тепла.

Накрити плоди можна соломою, стружкою, торфом або мішковиною.

Можна картоплю пересипати лушпинням цибулі.

Складати картоплю найкраще в дерев'яні ящики, щоб запобігти її контакту з залізом, бетоном, цеглою.

важливо!

  • У холодильнику картопля довго не зберігатиметься. Справа в тому, що низька температура та висока вологість можуть спровокувати утворення цукру в картоплі. Це призведе до зміни смаку та текстури.

Дуже важливо, щоб картопля, призначена для зберігання, була без хвороб, досить чистою і сухою. Однак його не можна мити, а лише обтрусити від надлишків ґрунту після просушування.

важливо!

  • Пізній сорт пролягає 6-8 місяців.
  • Середньостиглий сорт не псується протягом 4-5 місяців.
  • Рання картопля максимум протримається протягом двох місяців.

До речі, картопля не любить сусідство з іншими овочами, окрім буряків. Остання добре вбирає вологу і не дає картоплі швидко зіпсуватись.

Проростанню картоплі також перешкоджає лимон. Також затримує цей процес м'ята.

Не слід зберігати картоплю разом із цибулею чи часником – вони стимулюють проростання.

До речі, якщо порушити умови зберігання, картопля зіпсується і стане непридатною для приготування їжі. Наприклад:

  • при температурі нижче 7 °C картопля замерзне і стане солодкою на смак;
  • якщо повітря занадто сухе, бульби при зберіганні зморщуються і розм'якшуються;
  • занадто висока температура зберігання та доступ світла призведе до того, що картопля позеленіє або проросте.

Читайте також:

Ви навіть не здогадувалися, наскільки це смачно: рецепт макаронів, тушкованих з молодою капустою та грибами у сметанному соусі

У такий рецепт ви закохаєтеся відразу: готуємо мариновані помідори з гірчицею на зиму - швидко та смачно

Цей секрет вас точно здивує: як правильно варити молоду картоплю, щоб вона була незрівнянною