За майже 2,5 роки війни в Україні українцям вдалося пошкодити чи затопити десятки російських кораблів. Так, завдяки безпілотним морським дронам Магура (ГУР Міноборони) та Sea Baby (СБУ) Путін позбувся щонайменше третини Чорноморського флоту. А тим решткам, що лишились, довелось просто тікати.

Так, речник військово-морських сил ЗС України Дмитро Плетенчук у понеділок, 15 липня, заявив, що цей день українці мають запам'ятати на все життя і позначити як визначну дату в історії України. Справа в тому, що акваторію поблизу окупованого Криму залишив останній російський корабель.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Речник назвав виведення російських сторожових судів із Криму знаковою подією.

"Останній сторожовий корабель ЧФ РФ прямо зараз звалює з нашого Криму. Запам'ятайте цей день", - наголосив Плетенчук.

За даними моніторингової групи каналу Крымский ветер, на початку 2024 року в окупованому Севастополі залишалися сторожові кораблі ЧФ РФ Пытливый и Ладный.

До слова, напередодні дня Військово-морських сил ЗСУ, який Україна відзначила 7 липня, командувач ВМС України віцеадмірал Олексій Неїжпапа розповідав в інтерв'ю Reuters, що Україна знищила або пошкодила 27 військово-морських кораблів Росії, які діяли в Чорноморському регіоні в період з лютого 2022 року по червень 2024 року. (Ця цифра не враховує інші, дрібніші судна й човни, які РФ використовувала в Чорному морі для обслуговування своїх сил).

Зазначимо, що постійне оперативне угруповання свого військово-морського флоту росіяни наразі мають виключно у Середземному морі. Окупанти базуються там у Тартусі, що в Сирії.

Читайте також:

На що росіяни перетворили курорти Азовського моря: буряти давляться чебуреками, антисанітарія, бруд і сморід на пляжах

На спеку розморило: Медведєв проговорився щодо планів Путіна - Україна не повинна бути на карті

Чим підгодувати буряк влітку, щоб він був великим, соковитим і солодким: ви хвалитися цією хитрістю