Говорячи про молоду картоплю, потрібно насамперед відзначити її користь, а саме низький вміст крохмалю порівняно із зрілою картоплею, що дозволяє швидко відчути насичення. Це основна причина, чому дієтологи включають її в меню під час скидання ваги. Але і це ще не всі її переваги, порівняно зі старою картоплею.

І справді, молода картопля має високий рівень вітаміну С, корисний для зміцнення імунної системи та загального здоров'я. А ще він є добрим джерелом калію, важливого мінералу для підтримки правильної роботи серця та м'язів.

Молода картопля, як і всі свіжі овочі, багата біофлавоноїдами. У ньому містяться вітаміни A, B1, B2, B5, B6, C, E, K, ніацин, холін, фолієва кислота. Також у молодій картоплі мало простих цукрів, практично немає жирів і зовсім немає холестерину, зате є корисні для травлення органічні кислоти та клітковина (калоризатор).

Більше того, як і яйця, натуральний йогурт та сир, молода картопля – це повноцінне джерело білка. Крім того, молода картопля містить у собі низку незамінних мінеральних речовин, таких як: калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, йод і сірка.

Колись молоду картоплю готували в мундирі і їли прямо зі шкіркою.

І справді, шкірка у молодої картоплі настільки тонка, що її або залишають недоторканою і їдять разом з нею, або зіскаблюють ножем. Після варіння в шкірці її легко відокремити від бульби навіть за допомогою пальців.

З молодої картоплі можна приготувати практично все те ж саме, що і зі звичайної. Її варять, смажать, запікають та гасять. Але є страви, де її ніжний смак відчувається особливо виграшно.

важливо!

  • У жодному разі з молодої картоплі не готують пюре та всі страви на основі пюре – вареники, зрази, пиріжки.

Найпростіший спосіб - зварити молоду картоплю і подати з дрібно рубаною зеленню та вершковим маслом.

Час варіння:

  • дрібні бульби потрібно варити – 12-15 хвилин;
  • середні бульби – приблизно 15-20 хвилин;
  • велика картопля вариться близько 25 хвилин.

А ось найкориснішим способом приготування молодої картоплі вважається, якщо відварити бульби на пару. Така страва містить мінімум калорій та максимум корисних речовин. Дуже смачно посипати "парову" картоплю кропом та подрібненим часником.

До речі, при запіканні тонка шкірка молодої картоплі дає особливий смак і робить страву дуже апетитною. Перед тим, як поставити картоплю в духовку, її можна посолити, посипати спеціями, наприклад, сумішшю ароматних трав, полити рослинною олією, додати подрібнений часник, а перед подачею — зелень.

Цікавий і насичений смак виходить, якщо перед смаженням або запіканням картоплю злегка промаринувати в суміші олії, солі, часнику та спецій.

Найдрібніші бульби можна посмажити в олії, вийде чудовий гарнір до будь-якої м'ясної страви.

Читайте також:

Всю консервацію доведеться злити в унітаз: який оцет у жодному разі не можна використовувати для закоток

Не зрівняється ні з яким кетчупом: рецепт найсмачнішого домашнього соусу з помідорів на зиму

Такою смакотою ви порадуєте всю родину: рецепт маринованих кабачків часточками на зиму.