Ніхто не заперечуватиме, що без цибулі не обходиться жодна страва української кухні. Ще б пак, даний овоч у тій чи іншій кількості є незамінним компонентом щоденного раціону кожної людини. Ось тільки одного вміння виростити цибулю мало, потрібно ще її правильно зберігати.

І справді, кожен городник знає, що недозріла цибуля так само небезпечна, як і перезріла, адже тоді овоч не зможе довго зберігатися. Зазвичай цибулю потрібно прибирати через 68-80 днів після посадки, проте багато залежить від погоди.

Саме тому потрібно знати, що основною ознакою зрілості цибулі є те, що її пір'я зав'яло і лягає на землю. Досвідчені городники рекомендують після появи цієї ознаки зачекати ще 7-10 днів – залежно від погоди.

Так, зів'яле пір'я цибулі зазвичай повідомляють, що шкірка овочів вже здатна утримувати всередині вологу. Корінь у цей час починає відмирати, але для повного дозрівання потрібно ще трохи часу.

Якщо прибрати цибулю раніше, то вона погано зберігатиметься і навіть до зими не долежить.

Якщо перезріє, то почне лопатися, а отже, усередину потраплять збудники. Зберігатися така цибуля не буде.

Як збирати врожай цибулі

Так, цибулю ще потрібно зібрати правильно. Для цього слід використовувати лопату чи вила, щоб акуратно викопати цибулини.

Після збирання стебла потрібно обрізати, залишивши приблизно 3-5 см від цибулини. Найкращий час для збирання врожаю – перша половина дня за сонячної погоди.

Як сушити цибулю

Після збирання та обрізання стебел цибулю потрібно просушити. Роблять це протягом п'яти днів на сонці або в тіні.

Під час сушіння слід перевертати цибулини кілька разів на день, щоб забезпечити рівномірний процес сушіння.

Деякі овочі залишають зібраний урожай сушитися на грядках. Але через ранкову росу цибуля може набрати вологу, яка потім стане причиною хвороб.

Сушити цибулю потрібно доти, поки шкірка не стане твердою і крихкою. Після цього стебла та коріння слід видалити. А врожай відправити на зберігання у темне та сухе місце.