Попри прогнози експертів, ціни на квартири в Чехії не зазнали прогнозованого зниження; натомість вони збільшилися за останній рік. Спочатку прогнози передбачали середнє зниження на вісім відсотків, а оптимістичний сценарій передбачав середнє зниження країною на 14%.

Про це повідомляє «finance»

Однак реальність виявилася іншою: ціна середньої чеської квартири (70 квадратних метрів), що запитується, зросла з 4,34 мільйона крон (173,6 тисячі євро) рік тому до 4,48 мільйона крон (179,2 тисячі євро).

У той час як ціни в таких регіонах, як Центральна Чехія, Південна Моравія, Градець-Кралове, Ліберець, Височина та Карлові Вари зросли, в інших регіонах ціни знизилися.

Наприклад, у Пардубицькому регіоні зниження становило понад 15%, а в Карлових Варах та Усті-над-Лабем падіння становило 13% і майже 12% відповідно.

Загальна вартість житла варіюється у різних регіонах Чеської Республіки. Середня вартість квартири площею 70 квадратних метрів виглядає так:

Прага: 7,32 мільйона крон (292,8 тисяч євро).

Південно-Моравський край: 5,38 мільйона крон (215,2 тисяч євро).

Середньочеський край: 4,86 ​​мільйона крон (194,4 тисяч євро).

Карловарський край: 3,18 мільйона крон (127,2 тисяч євро).

Моравсько-Сілезький край: 2,54 мільйона крон (101,6 тисяч євро).

Устицький край: 1,83 мільйона крон (73,2 тисяч євро).

Експерти пов'язують менше, ніж очікувалося, падіння цін з обмеженою пропозицією нерухомості на ринку: наразі є лише близько третини об'єктів, що з'явилися на ринку в період з 2010 по 2012 рік.

«Пропозиція порівняно невелика, тому падіння цін було не таким великим, як ми очікували. 15 років тому у нас було 100 000 об'єктів нерухомості на порталі, зараз у нас 40 000», – каже Міхал Піх, генеральний директор сайту Reality Čechy.

Крім того, між власниками квартир та потенційними покупцями виникла боротьба, оскільки очікування власників щодо цін не виправдалися.

Скасування податку на придбання нерухомості та фактори, пов'язані з Covid, такі як ослаблення параметрів надання іпотечних кредитів та фінансових резервів, які мають люди під час пандемії, також вплинули на ринок житла.

«На інвесторів припадає приблизно половина загального попиту на квартири і вони зараз практично не працюють. Для багатьох інвесторів зараз краще покласти гроші десь на ощадкнижку під 3,5,4 відсотка, ніж вкладати їх у нерухомість, де мають проблеми з орендарями», — вважає Лібор Остатек.

Читайте також:

Церковне свято 6 лютого: що заборонено робити цього дня

Не все так гладко, як здається: що сталося із працевлаштуванням українців у Німеччині

Виросте м'ясистим та солодким: як правильно сіяти перець на розсаду. Важливі секрети