Останнім часом в Україні набула широкого поширення шахрайська схема з використанням криптовалют та банківських карток громадян.

Про це повідомляє OBOZ.UA.

Діє вона так:

  1. Зловмисники зламують банківські картки українців та викрадають гроші з їхніх рахунків. Часто це відбувається за допомогою фішингу чи шкідливих програм.
  2. Викрадені кошти миттєво використовуються ними для купівлі криптовалют на спеціалізованих біржах. Як правило, це біткоїн або інші популярні «цифрові монети».
  3. Продавцями криптовалюту на таких біржах нерідко виступають звичайні українці. Вони реєструються там, щоб продати частину накопичених ними криптовалют та отримати замість гривні.
  4. Коли угода відбувається і продавець криптоактивів отримує кошти у гривні на свій банківський рахунок, то незабаром цей рахунок блокується банком!

Причина в тому, що згідно з правилами фінансового моніторингу банки зобов'язані відстежувати підозрілі транзакції. І коли надходять скарги про шахрайські перекази грошей із чужих карт, фінустанова заморожує рахунки, на які ці перекази прийшли.

  1. Таким чином, звичайні громадяни, які просто хотіли продати свої накопичені криптовалюти, мимоволі виявляються замішаними у цій злочинній схемі відмивання грошей. Через це вони втрачають доступ до власних грошей на банківських рахунках.

Щоб уникнути попадання в такі неприємні ситуації, експерти радять громадянам дотримуватись елементарних заходів фінансової безпеки:

  • Не приймати чи переказувати великі суми від/на рахунки інших фізосіб без документального підтвердження законності таких операцій.
  • При купівлі або продажу криптовалют користуватимуться лише великими, перевіреними біржами, які ретельно відстежують та блокують підозрілі транзакції.

На жаль, вимоги фінансового моніторингу для банків та громадян з боку держави лише посилюватимуться. Тож треба бути дуже пильним та обережним під час проведення фінансових операцій в Україні.

Читайте також: