Українців попередили про різке підвищення тарифів на газ і електрику

З 1 травня всіх українців автоматично перевели на річні тарифи на газ, щоб захистити від сезонних і ринкових стрибків, проте ціни на блакитне паливо будуть підвищуватися. Також зростуть тарифи і на електроенергію. Скільки доведеться платити українцям, розповів колишній міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель порталу UBR.

З 1 травня цього року всіх українців перевели на річні тарифи, тобто до кінця квітня наступного року діятиме єдина ціна на газ. Такий крок в уряді зробили, щоб захистити українців як від ринкових, так і від сезонних стрибків цін на блакитне паливо. Однак Олексій Оржель не виключає подорожчання блакитного палива. За його прогнозами Тарифи можуть залишитися як на діючому рівні, так і піднятися на 10%.

Колишній міністр зазначив, що вартість газового ресурсу для ПСО, який йде на теплову енергію буде визначатися в залежності від того, як скластися ситуація на газовому ринку України, кон'юнктура європейського ринку і так далі. Оржель додав, що в разі розвитку позитивного сценарію тарифи на тепло підвищуватися не будуть або ж будуть рости відповідно до ціни на блакитне паливо.

Газ - не єдине, що може "вдарити" по кишенях українців. Також колишній міністр прогнозує підвищення тарифу на електроенергію. Він зазначив, що за розрахунками ціна повинна бути не менше 3 гривень за кВт*год. Однак підвищення будуть проводити в кілька етапів, тому спочатку тариф підвищать до 2-2, 2 гривні за кВт*год.

Раніше портал Hyser повідомляв, що тарифи на електроенергію будуть утримувати ще кілька місяців, після чого енергопостачальні компанії почнуть підвищувати ціни.

Також наш портал інформував, що прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що ціни на блакитне паливо можуть змінитися протягом цього року.

Нагадаємо, що в Україні посилили правила призначення субсидій, тому з 1 травня частина українців може залишитися без державної допомоги.