Експерти назвали дати поминальних днів цього року і розповіли, як у цей період потрібно поводитися на кладовищах і чого не можна робити.

Згадані дні призначені для поминання покійних близьких і родичів. У зв'язку з тим, що вони прив'язані до головного християнського свята – Великодня, дати поминальних днів щорічно змінюються. Лише тільки День поминання покійних воїнів традиційно відзначається 9 травня, пишуть "Факти ICTV".


З давніх часів в цей день з самого ранку православні відвідують церкву, ставлять свічку за упокій і замовляють молебень про покійних. Також можна передати записку з іменами покійних з проханням помолитися за них під час ранкової літургії.

Вже після служби в церкві йдуть на кладовище, а потім вдома сідають за скромний поминальний обід, щоб згадати про покійних і подякувати їм за все хороше. Крім того, по можливості варто допомогти нужденним: дати милостиню, відвезти в будинок сиріт гостинці або щось в цьому дусі.


А ось з того, що в поминальні дні робити категорично не рекомендується, так це якраз відмовляти в милостині. Також краще не говорити погано про померлих і не вступати в конфлікт з ким би то не було.

Примітно, що прибирання в будинку і у дворі може служити образою покійних. Власне, тому садити городи і працювати в полі в поминальні дні теж не можна.

Разом з тим є деякі заборони, які стосуються поведінки на кладовищі, а саме:


До слова, Великдень цього року відзначається 2 травня.

Раніше "Hyser" писав про те, що Єпіфаній розповів, чи працюватимуть храми у Великодню ніч.

Також наш портал повідомляв, що стало відомо, як працюватиме "Укрпошта" та "Нова Пошта" на травневі свята та Великдень.

Нагадуємо, що на Великдень готується теракт у Церкві, якщо вірити заяві української розвідки.