З початком повномасштабної війни в Україні мільйони українців шукали притулку та безпеки за кордоном, причому багато хто попрямував до таких країн, як Польща, Німеччина, Великобританія та інші європейські країни.

У Німеччині, яка з 24 лютого 2022 року ухвалила понад 1 млн українських біженців, змінилися деякі правила в'їзду, перебування та оплати. Українці можуть в'їжджати до Німеччини без візи, але для перебування понад 90 днів необхідно або залишити країну, або подати заяву на набуття статусу тимчасового захисту.

Біометричні паспорти для в'їзду не потрібні; достатньо посвідчення особи чи паспорта (і свідоцтва про народження дітей).

З 1 січня 2024 року фінансова допомога українським біженцям у Німеччині збільшиться на 12%. Ось нові суми щомісячних платежів на 2024 рік:

Самотні дорослі: 563 євро.

Батьки-одиначки: 563 євро.

Дорослі громадяни України: 506 євро.

Діти (14-17 років): 471 євро.

Діти (6-13 років): 390 євро.

Діти віком до 5 років: 357 євро.

Євро: скрін з відео
Євро: скрін з відео

Крім того, допомога на шкільне приладдя для дітей також збільшиться на 12%. Оплата у розмірі 130 євро буде передбачена на кожного учня у першій половині навчального року та 65 євро у другій половині на купівлю ручок, олівців, зошитів або матеріалів для рукоділля.

Збільшення допомоги виправдане конституцією Німеччини, яка гарантує фундаментальне право на гуманний мінімум існування для людей, які перебувають у надзвичайних ситуаціях, які не можуть допомогти собі самі.

Посібники з безробіття для українських біженців у Німеччині надаються за тими самими ставками, що й для безробітних німців, а Bürgergeld (цивільна допомога) виплачується центром зайнятості як основний посібник для шукачів роботи.

Читайте також:

Число біженців з України становитиме 10 мільйонів людей: що кажуть у Німеччині, якщо Україна програє війну

Що чекає на українських біженців у Польщі після введення нових правил: роз'яснення

У Литві українським біженцям виділятимуть гроші на свій бізнес. Що потрібно знати