Через війну, ініційовану Росією, багато українців були змушені шукати тимчасовий притулок в інших країнах, серед яких Польща є популярним місцем призначення.

Проживання у Польщі:

Українці, які прибули до Польщі після 24 лютого 2022 року, можуть легально перебувати у країні 18 місяців із можливістю продовження цього терміну. Для отримання тимчасового посвідки на проживання фізичним особам необхідно подати заяву до муніципалітету чи управління комуни у місті чи населеному пункті проживання.

Термін розгляду заявок становить від двох до шести місяців, і у разі схвалення люди можуть легально залишатись у Польщі ще як мінімум три роки.

Грошова допомога:

Польща запровадила фінансову допомогу біженцям із України, включаючи разові та регулярні виплати. Жертви конфлікту можуть отримати одноразову виплату у розмірі 300 злотих на людину, якщо вони в'їхали до Польщі після 24 лютого 2022 року та мають польський ідентифікаційний номер PESEL. Ця допомога надається на одну особу і сім'ї можуть отримувати сукупну суму в залежності від кількості членів сім'ї.

Оплата праці у Польщі, фото: youtube.com
Оплата праці у Польщі, фото: youtube.com

Крім того, польський уряд пропонує програму «Сім'я 800+», яка надає сім'ям з дітьми до 18 років допомогу у розмірі 800 злотих на дитину на місяць. Інші продовжені виплати до кінця червня 2024 року включають програму Family Trustee Capital, програму «Добрий старт», zasiłekrodzinny (сімейна допомога незаможним) та Becikowe (виплати, пов'язані з вагітністю).

Робота в Польщі:

Для тих, хто легально перебуває у Польщі та має PESEL, є можливість працевлаштуватися. Українці з польським PESEL можуть офіційно знайти роботу протягом 18 місяців із можливістю продовження до 36 місяців. Шукачі роботи можуть вивчити місцеві веб-сайти, такі як Pracuj.pl або OLX, і звернутися за допомогою до центрів зайнятості.

Читайте також:

У Росії розпочинаються масові протести: Путін уже всіх дістав зі своєю війною. Подробиці

Протести у Польщі: з українських вантажівок висипали зерно прямо на дорогу

Трамп виконає свою обіцянку закінчити війну в Україні: що розповів президент Польщі Анджей Дуда