Віктор Ляшко розповів, що відомо про терміни закінчення третьої хвилі коронавірусу

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив, що робити будь-які прогнози про тривалість третьої хвилі коронавірусної інфекції можна не раніше середини березня. Про це він розповів в інтерв'ю виданню НВ.

Віктор Ляшко зазначив, що поведінка коронавірусної інфекції відрізняється від інших респіраторних захворювань, які мають сезонний характер. Тому важко сказати, коли саме в Україні стабілізується епідеміологічна ситуація.

Головний санітарний лікар підкреслив, що вже завершується рік з початку циркуляції коронавірусу в глобальному масштабі. На даний момент в МОЗ виникає питання, чи буде коронавірус вести себе подібно грипу, який є сезонним захворюванням або ж буде вибудовувати власну криву незалежно від інших факторів. За словами Ляшка робити будь-які прогнози щодо тривалості третьої хвилі, рівня захворюваності та смертності можна буде в середині березня.

До слова, про початок третьої хвилі коронавірусу повідомив глава Міністерства охорони здоров'я Максим Степанов у вівторок, 9 березня. Міністр зазначив, що в Україні фіксується все більше інфікованих коронавірусною інфекцією, що посилює навантаження на медичну систему. Степанов додав, що така ситуація спостерігається і в інших країнах. За його словами МОЗ був готовий до сплеску захворюваності і заздалегідь зміцнив медичну систему. Зокрема в лікарнях збільшили кількість місць для хворих коронавірусом.

Раніше портал Hyser інформував, що міністр охорони здоров'я Максим Степанов розповів про новий штам коронавірусу, який вражає центральну нервову систему, нирки і печінку.

Також портал Hyser повідомляв, що у МОЗ назвали нові області, які претендують на посилення протиепідемічних норм.

Крім того портал Hyser писав, що експерти пророкують Україні медичний колапс у зв'язку з погіршенням епідеміологічної ситуації. Врятувати ситуацію може тільки введення карантину.